Monday, October 28, 2013

Real food Con 2013

Real Food Con 2013 är nu slut. Jag lyssnade på nästan alla föreläsningar hela veckan, och lärde mig massor. Det jag har tänkt att jag själv ska jobba vidare med är följande:

Införa inälvsmat (från gräsbetande djur), mer sjömat (vildfångad fisk!), fermenterade grönsaker och benbuljong i mycket större grad i den vardagliga kosten. Fisk bör man äta 3 gånger i veckan, inälvsmat likaså. Benbuljong kan man med fördel dricka en kopp varje dag för att få i sig massvis med nyttiga mineraler på ett enkelt sätt. Och fermenterade grönsaker är väldigt bra för magen.

Något som nästan absolut alla föreläsare pratade om var hur fantastiskt bra det är för oss med inälvsmat. Det är verkligen supermat, som innehåller enormt mycket vitaminer och mineraler som vi behöver. Som exempel gavs att både lejon och vargar alltid äter upp alla inälvor först när de har dödat ett byte - det är nämligen där det allra mesta av näringen finns.

Men hur ska man få i sig det? Stekt hjärta, kan det fresta? Eh...nej.
Ett tips var att mala hjärta och blanda det med köttfärs. 10-25% hjärta i förhållande till köttfärs ska visst inte smaka något. Hjärta tar emot lite att äta känner jag, men man kanske borde prova?
Levergryta är jag inte speciellt förtjust i, men lever kan man ju också mala ner och blanda i färs. Ett annat tips var annars att frysa in lever, och sedan riva över köttgrytor och liknande - det tänkte jag att jag skulle testa!
Annars har jag ju mitt recept på krämig, god, bredbar leverpastej som jag kommer att göra oftare framöver och försöka att alltid ha i frysen. Jag håller också på att experimentera fram ett recept på mjölkfri leverpastej, men jag är inte helt nöjd med resultatet än...
 

5 comments:

 1. Så intressant! Lever älskar jag! Måste bara börja laga maträtter med levern oftare! Väntar med spänningen på receptet på mjölkfri leverpastej! :)
  Ha en fin kväll!
  Kram kram
  //Lana

  ReplyDelete
  Replies
  1. Åh, jag önskar att jag också älskade lever...! I leverpastej går det bra, men i övriga maträtter måste jag nog öva lite till... :)
   Ha en fin kväll du med!
   Kram

   Delete
 2. Hej nu kommenterar jag på ett gammalt inlägg, håller på att plöja genom din blogg. Inälvsmat, alltså räknas inte det som kött (kanske dum fråga..) Men om man skall minska ner på kött och äta rekommenderat ca 300 g per vecka är det då köttet man skall byta ut till inälvsmat? Intressant för jag har hört att man inte skall äta så mycket inälvsmat, pga nånting... Så intressant verkligen! Jag skulle nämligen kunna äta hur mycket lever som helst, men har minskat massor just för att jag hört det inte är bra.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lyckliga du som älskar lever! Själv måste jag typ tvinga i mig det :-)

   Man kan räkna in inälvsmat under begreppet "kött", eller "rött kött" om man vill, men skillnaderna är egentligen ganska stora och det är därför vanligt att dela upp det i muskelkött och inälvsmat. Inälvsmat (speciellt lever) innehåller så extremt stora doser av vitaminer och mineraler jämfört med muskelkött. Därför brukar det kallas naturens egen multivitamin, och det rekommenderas att äta inälvsmat minst en gång i veckan.
   Du har säkert hört att man inte ska äta för mycket lever på grund av risken för A-vitaminförgiftning. A-vitaminförgiftning är inget att leka med, men du kan lugnt äta lever 1-2 gånger i veckan utan att bekymra dig. Men välj lever från ett djur som har betat fritt ute! Om du vill kan du läsa mer om inälvsmat och varför det är så otroligt bra till exempel här: http://wellnessmama.com/12579/organ-meats-healthy/
   här: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/12/30/eating-organ-meats.aspx
   eller här: http://www.thepaleomom.com/2012/04/why-everyone-should-be-eating-organ.html

   Angående att bara äta 300 g kött i veckan så är det inget jag tror på eller följer. Jag har inte tänkt uttala mig bastant i den frågan - men vem säger att vi inte ska äta mer än 300 g kött i veckan, och varför? Väääääldigt ofta är de forskare som kommer med sån information sponsrade (dvs. köpta och betalda...). Det finns mycket pengar och starka intressen i livsmedelsindustrin som gör att jag tar det mesta av skrämselpropagandan som kommer med en nypa salt.
   Själv äter jag nog uppskattningsvis (minst) 1 kg kött i veckan. Men enbart från producenter som har gräsbetande djur och/eller KRAV-märkt djurhållning.

   Delete
  2. Ok, men jag skall kolla in det.
   Angående köttet så är det för att stora mängder ökar risken för cancer, speciellt i tarmarna, vilket är en cancer som ökar stort i de länder där vi äter mycket kött och har ökat sen vi slutade äta mer saltat och rökt kött, då på den tiden vi gjorde det så var ju cancer i magsäcken den stora boven. Så på läkarrekommendation, cancerforskning och för att jag valt det så äter jag mindre kött. Jobbar med en läkare som har inriktning på cancer så jag pumpas med info, som jag annars inte skulle komma åt. Jag tror det är mer åt andra hållet att folk betalas för att det inte skall komma ut allt det som det forskats kring med kött, för köttindustrin e väldigt stor och att dra ner på den skulle ju vara förödande. Var ett enkelt val då jag började läsa in mig på området. Så gör jag, vad andra väljer och tycker är upp till var och en och alla gör vi ju olika.

   Delete