Periodisk fasta

Periodisk fasta kan göra att vi mår bättre och kanske till och med att vi lever längre.
 
Den enklaste varianten av periodisk fasta är att helt enkelt skippa frukosten.
Vi gör det vissa dagar i veckan, och äter då dagens första måltid ca kl 12. När man inte har ätit något sedan ca 20 kvällen innan, så får kroppen 16 timmars fasta, och tid till återhämtning.

Här och här är periodisk fasta förklarat på ett utfyllande, men enkelt och lättfattligt sätt.

Lägg en timme på tv-programmet Eat, fast and live longer, från BBC. Det är mycket intressant och väl värt tiden!

2 comments:

 1. Jag håller själv på med periodisk fasta och mår väldigt gott på det. Men när övergår för lång fasta till att istället bryta ner kroppen? När i livet, skulle jag väl säga. Jag arbetar nämligen inom äldrevården och där är det viktigt att våra vårdtagare inte har längre nattfasta än 11 timmar, annars sägs det ge nedbrytning av muskler och celler. Pia

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Pia!
   Det var en väldigt intressant fråga, som jag inte har svaret på. Man brukar ju säga att fasta är bra för “vuxna, friska” människor - och bägge de begreppen är ju egentligen lite flytande. Man kan ju vara väldigt frisk och stark trots att man är gammal. Jag skulle nog vilja säga att man bör göra en utvärdering i varje enskilt tillfälle - fasta är inte längre bra när kaloriunderskottet börjar ge upphov till näringsbrister och oönskad viktminskning. “Vuxna, friska” människor äter ofta ordentligt med mat under ätfönstret - och får därmed i sig all nödvändig näring ändå. Men detta ska jag se om jag kan forska vidare i! Återkommer med ett bättre svar när jag har det.

   Delete