Om mig

Detta är egentligen bara min egen recept-databas - ett ställe där jag samlar mina recept så att de alltid är lätt tillgängliga. Men om någon annan hittar hit så är ju det också kul! En del av recepten har jag hittat på själv, men de flesta är ärligt "stulna" från familj och vänner, diverse böcker och internetsidor. Men jag uppger alltid källan om jag har den!

Mat och hälsa har alltid intresserat mig, och jag försöker leva efter principen att alla råvaror och produkter man använder ska vara så rena som möjligt. Ekologiskt är en självklarhet, och halvfabrikat är mer eller mindre bannlyst i mitt kök.

Jag har inte själv några allergier, men jag väljer ändå att äta glutenfritt, mjölkfritt och sojafritt i så stor grad som möjligt, och därför har jag gjort kategorier som gör det möjligt att välja recept efter dessa kriterier. Ägg och nötter använder jag mycket i min matlagning, men jag har ändå med kategorierna "Utan ägg" och "Utan nötter" eftersom det också är väldigt vanliga allergener. Och i mitt begrepp nötter ingår även mandlar och jordnötter, även om jag vet att det egentligen inte är korrekt...

Vi försöker också äta mat med lite kolhydrater, men äter inte strikt LCHF utan snarare en ganska liberal variant för det mesta. Därför har jag kallat den ena kategorin "LCHF eller GI". Här kan man alltså hitta recept från bägge ändar av skalan, från ketosbildande LCHF till relativt kolhydratsrik (sett med LCHF-ögon) mat, men som ändå har lågt GI.

Vi lever alltså inte efter någon speciell matlära, men äter det vi tycker är nyttigt och gott.

7 comments:

 1. En fin blogg <3 Jag har dock svårt förstå inte när du skriver smör i recepten - skall inte paleolitisk kost vara utan smör/mjölkprodukter?

  ReplyDelete
 2. Tack för kommentaren, vad kul att du gillar min blogg :-)
  Smör är omtvistat som paleomat. Många menar att ekologiskt smör (“grassfed”) går bra eftersom det innehåller så lite av laktos och kasein jämfört med andra mjölkprodukter, och så mycket nyttigheter som väger upp mot det faktum att det är en mjölkprodukt. Lika många menar att det på grund av att det är en mjölkprodukt är helt uteslutet.
  Själv äter jag inte strikt paleo, och jag har inte märkt några negativa reaktioner på smör så då äter jag det. Men jag tror att jag i de allra flesta recepten där jag har använt smör inte har kallat det paleo.
  Jag tror att jag ska försöka skriva ett eget inlägg om smör, det är ett intressant tema!

  ReplyDelete
 3. Hej. Blev tipsad om din blogg på Facebook. Du har väldigt mycket intressant och läckert härinne.
  Lägger till länk i inlägget om Paleobloggar på min nystartade blogg Birgitta Höglunds Paleo :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej! Oj, tack! Vad roligt, nu blev jag både glad och stolt. Jag ser fram emot alla inlägg som kommer på den bloggen - dina böcker är ju jättefina!

   Delete
 4. Väldigt inspirerande blogg! Här kommer jag hitta många bra recept som passar min alltmer paleoliknande kost. Märker att magen mår så mycket bättre. Körde Under vårt taks paleo30dagar och kände stor skillnad! Fuskade en del över jul, och det märktes också, tyvärr.. Tack för du delar med dig!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för fina ord! Det ger mig inspiration att fortsätta.
   Jag fuskade också en del under julen, och blev ganska omgående straffad för det... Kosten är verkligen viktig!

   Delete
 5. ”GÅR DET ATT ÄTA SIG FRISK OCH LAGOM VIKTIG - ELLER ?”

  Mitt svar på det är Ja (det är inget aprilskämt) - ifall Wi sorgfälligt undviker Livsmedelsverkets = Livsfarligt Verkets kostråd - som ju innefattar ca 60 % av socker och kolhydrater i kosten. Socker och fruktos är de värsta kolhydraterna/Socker i alla dess former är ett beroendeframkallande Gift !

  Mindre än 20 % av socker och kolhydrater i kosten är mer än nog.

  ReplyDelete