Super-råvaror


En del råvaror är helt enkelt bättre än andra... - här står de i bokstavsordning. Jag fyller på efterhand som jag har tid. 


Alger är verkligen supermat! De innehåller omega-3-fetter, högvärdigt protein med essentiella aminosyror, mängder med mineraler (massa livsviktigt jod!), antioxidanter och klorofyll. Bland annat :-) Så ät mer alger!!
Bananer innehåller pektin som är bra vid magsår. De är kolesterolsänkande, svampdödande och milt vätskedrivande. Bananer är också bra vid sömnproblem, och de hjälper kroppen att bli av med giftiga metaller. Innehåller bland annat kalium, tryptofan, betakaroten, folsyra, vitamin C, K och B-vitaminer.
Broccoli är en cancerförebyggande antioxidant som innehåller bland annat kalcium, magnesium, zink, järn, fosfor, B-vitaminer, betakaroten, C-vitamin och folsyra. Broccoli kallas "den perfekta matvaran" och "kungen bland grönsaker". För veganer och andra som inte äter mjölkprodukter är broccolin en värdefull kalciumkälla. Ät broccoli varje dag!
Chiafrön är rika på protein, kolhydrater, antioxidanter, omega-3 fettsyror och kostfiber, vilket gör de till ett av de mest näringsrika livsmedel som finns. De innehåller 8 gånger mer omega 3 än lax, 8 gånger mer kalcium än mjölk, 4 gånger mer järn än spenat, 20 gånger mer magnesium än broccoli och 30% mer antioxidanter än blåbär... Äkta supermat!
Grönkål är ett riktigt näringsrikt superlivsmedel, innehåller bl.a. mängder av C-vitamin, A-vitamin och E-vitamin. Grönkål är virus- och bakteriedödande och är en ypperlig antioxidant som är bra mot inflammationer och motverkar cancer.
Gurkmeja innehåller den aktiva substansen curcumin, som är antiinflammatorisk. Gurkmeja är en även kraftig antioxidant, ca 10 gånger starkare än vitaminer.
Havre har ett högt fiberinnehåll som stimulerar matsmältningen. Det är en antioxidant som är ypperlig för skelett och bindväv. Havre kan också sänka blodets kolesterolhalt. Havre innehåller kalcium, magnesium, järn, fosfor, mangan, folsyra, silicium och b-vitaminer. Dessutom är havre naturligt glutenfritt! Havre är ett av de kornslagen som inte raffineras, så alla nyttigheterna är intakta i havren när vi köper den i butik.
Ingefära är bra mot inflammationer, ledbesvär, magbesvär, huvudvärk, illamående och åksjuka. Den stimulerar ämnesomsättningen, hjälper vid förkylningar och renar kroppen från toxiner. Ingefära kan också lindra menssmärtor och kramper. Innehåller bland annat kalcium, magnesium, fosfor och kalium.
Kakao. Rå, oprocessad och osötad mörk choklad är bland det mest hälsosamma naturen givit oss. Ett regelbundet intag av kakao i ren form kan enligt studier sänka risken för cancer, diabetes, hjärtsjukdom samt stroke med upp till 90 procent. Kakao innehåller över 300 näringsrika ämnen - bland annat höga halter av antioxidanter, magnesium, järn, krom, C-vitamin och endorfin. Dessutom innehåller kakao ämnen som ger positiva känslor såsom seretonin, dopamin, anandamin och fenyletylamin. Det är väl kända neurotransmittorer som hjälper till att lindra depression och är förknippade med att ge känslor av lust och välmående.
Kikärter förbättrar njurfunktionen och är bra för matsmältningen. Kikärter innehåller kalcium, magnesium, fosfor, kalium, zink, mangan, betakaroten och folsyra. Dessutom är kikärter en bra källa till grönsaksproteiner.
Kokos. Kokosnöten är rik på fiber, vitaminer och mineraler. Kokosoljan är fantastisk på grund av mängden MCT-fetter (meddellånga fettsyror). MCT-fetter omvandlas till ketoner i vår kropp, som är rena superbränslet för hjärnan. Ketoner har visat sig minska risken för neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers, Parkinson och olika former av demens. Kokosoljan är infektionshämmande, den dödar många, för oss farliga, bakterier, virus, svamp och jäst.
Nässlor är ett riktigt renande ogräs fullt av mineraler som järn, kalcium, fosfor, kisel, folsyra och svavel och massa C-vitamin och klorofyll. Nässlor är inflammationshämmande, avgiftande, urindrivande, bra för blodet och sänker blodsockernivån.
Selleri är en fantastisk grönsak som vi borde få i oss mer av. Den har få kalorier men massor av vitaminer, mineraler och fibrer. Den är särskilt rik på kalium, kalcium och magnesium och hjälper därför till att sänka blodtrycket och kolesterolet. Kalciumet från grönsaker stärker skelettet på ett sätt som komjölk inte gör. Selleri är dessutom perfekt när man vill detoxa eftersom den sätter fart på matsmältningen, är urindrivande och rensar gallan och levern.
Spenat är cancerförebyggande, regulerar blodtrycket och är bra för skelettet.  Innehåller betakaroten, folsyra, kalium, järn, vitamin B6, vitamin C, kalcium och magnesium.
Tomater har ett högt innehåll av antioxidanten lykopen, i tillägg till kalcium, magnesium, fosfor, betakaroten, folsyra och vitamin C.
Vitlök innehåller kalcium, fosfor, kalium, mangan, B-vitaminer och vitamin C. Vitlök är antibakteriellt, antiseptiskt, motverkar virus, blodförtunnande, kolesterolsänkande och naturens egen antibiotika. En klyfta innehåller ungefär en femtedel av den mängd b-vitamin vi behöver dagligen, och ungefär en fjärdedel av all mangan vi behöver.
1 comment: