Varför?

Om man inte är allergisk, varför väljer man då att utesluta en del råvaror? Det är ju en legitim fråga, och jag ska försöka svara så gott jag kan.

Det finns många av oss som har en dold överkänslighet och får massa diffusa symptom och följdsjukdomar utan att veta att det kan bero på en så enkel sak som att man äter för mycket raffinerat vete eller får i sig mjölkprodukter. Sådana diffusa problem kan till exempel vara magproblem, yrsel, huvudvärk, ledvärk, heshet, nedstämdhet, trötthet, problem med vikten (i bägge riktningar), endometrios, infertilitet, problem med sköldkörteln, eksem, torr hud, akne osv. osv. osv.

Våra kroppar är helt enkelt inte byggda för så mycket raffinerade matvaror som vi stoppar i oss.

Nedan följer korta orsaker till att välja mjölk-, gluten- och sojafritt som jag har snappat upp på diverse ställen. Vill man läsa mer finns det några länkar längst ned på sidan. Det finns också ytterligare information under fliken som heter "Boktips och bloggtips".

Mjölk i korthet:
 • Mjölk innehåller vassleprotein som höjer insulinet relativt mycket.
 • Forskning har visat att den så vanliga förhårdningen av artärerna – som vållar fler dödsfall per år än cancer – har ett direkt samband med användningen av homogeniserad mjölk. Detta tros bero på antikropparna som kroppen bildar mot mjölkprotein.
 • Mjölkproteinet beta-kasein är involverat i många auotoimmuna sjukdomar. Till exempel MS, autism, reumatism och endometrios blir ofta bättre om man utesluter både mjölkprotein och gluten.
 • Mjölk och mejeriprodukter är slembildande. De har en förmåga att bilda slem i mag- och tarmkanalen, bihålorna och lungorna. Slemmet hårdnar och bildar en skyddande hinna längsmed tarmväggarna som blir mer eller mindre ogenomtränglig för näringsämnen och antioxidanter.
 • Mjölkprodukter innehåller fytoöstrogener, som är mycket likt det kvinnliga östrogenet. För mycket östrogen kan orsaka cancer (främst bröstcancer och prostatacancer), infertilitet och att pojkar utveklar kvinnliga drag.
Gluten i korthet:
 • Långsiktiga och allvarliga konsekvenser av glutenexponering hos känsliga individer kan vara degenerativa organskador, autoimmuna sjukdomar, benskörhet och cancer. Till exempel MS, autism, reumatism och endometrios blir ofta bättre om man utesluter både mjölkprotein och gluten.
 • Gluten orsakar skador på tarmen som gör att man får svårare att ta upp näringsämnen. En tarm som är "slät", det vill säga saknar en fungerande slemhinna för att kunna suga upp och ta upp näring gör att födan passerar rakt igenom utan att födan tillgodogörs, brister uppstår och med detta följdsjukdomar. 
 • Gluten är inflammatoriskt och kan förvärra till exempel akne.
Soja i korthet:
 • Sojaprodukter innehåller, precis som mjölkprodukter, bland annat fytoöstrogener som är mycket likt det kvinnliga östrogenet. För mycket östrogen kan orsaka cancer (främst bröstcancer och prostatacancer), infertilitet och att pojkar utveklar kvinnliga drag.
 • Soja är närvarande i praktiskt taget ALLA bearbetade livsmedel och över 95 procent av soja är GMO, (genmodifierat) och som i sig har sin egen uppsättning av hälsorisker.
 • Ökad livslång exponering för östrogener genom den moderna kosten och soja är associerat med en ökad risk för problem som PMS, mensvärk och myom, polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), endometrios, fibrocystiska bröst och mycket mer. 
Läs mer: 
Födoämnesallergier
Det vita giftet
Gluten och mjölkfri kost - inte bara för allergiker
Gluten och mjölk är källan till moderna sjukdomar
En gluten-, mjölk- och sockerfri diet för hela familjen 
Kost och hälsa
Vår gluten, socker- och mjölkfria mat
Om inte ens korna dricker komjölk - varför skulle då du?
Gluten, laktos och socker
Varning för soja
GMO

No comments:

Post a Comment