Friday, April 26, 2013

Kåldolmar

Ingredienser, 4 port.:
1 litet vitkålshuvud
400 g köttfärs
1 finhackad gul lök
1 stort ägg
1 msk strömald fibrex + 0,5 dl vatten
1 tsk agavesirap
1 msk sukrin
(mycket) smör
salt, peppar
2 dl vatten + 0,5 buljongtärning

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten ca 15 minuter. Ta upp kålhuvudet och låt rinna av. Lossa försiktigt fina blad. Lägg undan de fina bladen, och finhacka kålresterna som blir över. Skala och finhacka löken och fräs den gyllenbrun i smör tillsammans med kålresterna. Blanda 1 msk strömald fibrex med 0,5 dl vatten och låt stå och svälla några minuter.
Blanda köttfärsen med lök, kålrester, ägg, fibrexblandningen, agavesirap, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. 
Klicka ut smeten på kålbladen, rulla ihop dem till fina, täta dolmar och lägg dem i en smord, ugnssäker form. Hyvla över några skivor smör, peppra och salta lite samt strö över sukrin. Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter tills de fått fin färg runtom.  
Koka upp 2 dl vatten med en halv buljongtärning så att den löses upp. Häll buljongen över kåldolmarna och låt stå i ugnen ytterligare i 30–40 minuter. Ös flitigt med buljongen. 

Servera till exempel med blomkålsmos, lingonsylt och inlagd gurka. 
Energifördelning per portion. Hämtat från kostbevakningen.se

No comments:

Post a Comment