Wednesday, April 3, 2013

Gudomligt god linssoppa (Pronotis)

Ingredienser, 4 port.:
2 dl röda linser
9 dl vatten
ca 2 msk ghee eller annat matfett att steka i
1/2 tsk gula senapsfrö
en liten bit kanelstång (ca 4 cm)
1/2 tsk curry
1/2 tsk paprikapulver
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
125 g fryst hackad spenat
2 lagerblad
1-2 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
1 citron

Gör så här:
Skölj linserna i durkslag. Koka dem i vattnet under lock i ca 30 minuter eller tills de är helt mjuka. De ska koka sönder helt.
Smält under tiden matfettet i en stekpanna. Börja med att lägga i senapsfröna. Öka värmen tills de börjar ”poppa” med ett knastrande ljud. Sänk då värmen och lägg i kanelstång, curry och paprikapulver så att även de får bryna en kort stund.
Blande ner löken i kryddblandningen och fräs så att löken får lite färg, men inte blir bränd. Tillsätt pressad vitlök, krossade tomater, lagerblad och spenat. Låt det puttra i ca 15 minuter. Blanda ner tomat/kryddröran i kastrullen med de sönderkokta linserna. Smaka av med salt, vitpeppar och ca 2 msk citronsaft.
Servera soppan rykande varm med en citronklyfta, och eventuellt lite persilja.

No comments:

Post a Comment