Friday, September 6, 2013

Paleo kladdkaka

Helt gluten- och mjölkfri kladdkaka som smakar ljuvligt! Det är en mäktig kaka, så en sats räcker gott och väl till 12 portioner - då blir det inte mer än ca 6 kolhydrater per bit, trots honungen. Vill man man ersätta honungen med sukrin så får man ner kolhydratsinnehållet till 1 per bit.

Ingredienser:
2 dl mandelsmör (gör gärna eget - det gjorde jag)
2 ägg
0,5 dl kokosolja (naturell)
0,5 dl honung
0,5 dl kakaopulver
2 tsk vaniljpulver
0,5 tsk bakpulver
1 krm Himalayasalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.  Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör till en slät smet.
Lägg smeten i en bakplåtpappersklädd liten form, och bred ut det ordentligt i formen. Grädda ca 30 minuter i mitten av ugnen (tiden beror på hur stor form du har och hur kladdig du vill ha kakan...). Låt kakan svalna innan du skär upp i bitar. Den är dels lättare att skära när den är kall, och så är den godare då med :)

2 dl mandelsmör (Kung Markatta)
2 ägg
1/2 dl kokosfett utan smak
1/ 2 dl ekologisk blomterhonung
1/2 dl fin kakao (jag använder Kung Markatta)
2 tsk ekologisk vaniljpulver
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt - See more at: http://56kilo.se/mandelbrownie-lchf/#sthash.8acc7hds.dpuf
Receptet kommer från 56kilo.

Paleo Brownies with almond butter

Ingredients:
2 dl almond butter (2 dl is approx. 1 cup)
2 eggs
0,5 dl coconut oil
0,5 dl honey
0,5 dl cocoa powder
2 tsp vanilla powder
0,5 tsp baking powder
a pinch of Himalaya salt
Preheat the oven to 180 degrees Celsius. Mix all the ingredients in a food processor until smooth. Place the mixture into a small greased baking dish and spread out. Bake about 30 minutes in the middle of the oven, and let it cool before slicing into pieces (It is easier to slice, and tastes better when cold...).

2 dl mandelsmör (Kung Markatta)
2 ägg
1/2 dl kokosfett utan smak
1/ 2 dl ekologisk blomterhonung
1/2 dl fin kakao (jag använder Kung Markatta)
2 tsk ekologisk vaniljpulver
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt - See more at: http://56kilo.se/mandelbrownie-lchf/#sthash.8acc7hds.dpuf

4 comments:

  1. Den översta har jag testat och den är jättegod. Dock har jag mindre sötning i (ca 1 msk honung), det räckte tyckte jag.

    Choklad är gott!!!

    ReplyDelete
  2. Ja, choklad är gott! :) Jag ska nog också testa med mindre sötning nästa gång, det är ju bra om man kan vänja sig vid mindre och mindre sött.

    ReplyDelete
  3. kan man använda jordnötssmör istället för mandelsmör?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ett kort och enkelt svar på frågan är: Ja.

      Man kan byta till vilket som helst nötsmör. Kakan får då en lite annan smak, men jordnötter och choklad brukar ju vara väldigt gott tillsammans! :)
      Man ska dock veta att jordnötter inte är paleo - eftersom det inte är en nöt men en baljväxt. Jordnötter och jordnötssmör är (tyvärr...) inte speciellt bra för oss, av flera olika anledningar. Du kan läsa mer om det till exempel här om du vill: http://www.marksdailyapple.com/how-bad-is-peanut-butter-really/#axzz2twpBrXIh

      Ska man använda jordnötssmör så bör man också se till att läsa noga på innehållsförteckningen - många märken innehåller vegetabilisk olja och diverse annat skräp! Bra jordnötssmör innehåller bara jordnötter och salt, som till exempel Green Choice.

      Delete