Monday, September 30, 2013

Meatfree Monday: Squashpaj

Idag blev det paj på lite av varje som jag hittade i kylskåpet. Och resultatet så bra så att jag sparar receptet :-) Pajbottnen är paleo, dvs. helt mjöl- och mjölkfri, men fyllningen innehåller en del mjölkprodukter som jag hade i kylen efter besök i helgen.

Ingredienser, pajskal:
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
0,5 dl sesamfrö
1 msk fiberhusk
75 g kokosolja
en nypa salt
ca 4 msk vatten

Ingredienser fyllning:
ca 2 msk smör
1 gul lök
1/2 purjolök
400 g squash
3-4 stora champinjoner
3 vitlöksklyftor
nymald svartpeppar
salt
3 dl creme fraiche
3 dl riven ost

Gör så här: 
Pajskal:
Blanda ihop alla ingredienser, utom vattnet i en matberedare. Späd med lite vatten i taget tills du får en bra konsistens på degen. Pressa ut degen i en pajform och låt vila i kylen i minst 30 minuter. Förgrädda på 200 grader i 10-15 minuter innan fyllningen ska i.

Fyllning:
Grovhacka lök och svamp, strimla purjolöken och tärna squashen. Stek lök, purjolök och svamp i smör i några minuter och tillsätt sedan squashen. Låt steka en stund så att squashen släpper lite vätska. Tillsätt creme fraiche, pressad vitlök, salt och peppar. Blanda i ca 1 dl riven ost i fyllningen och häll i pajskalet. Toppa med resten av den rivna osten och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Låt pajen vila en stund innan servering.
 

2 comments:

  1. Vilken härlig paj! Både hälsosam och vegetarisk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, och den var jättegod också! Speciellt kall dagen efter tyckte sambon... :)

      Delete