Tuesday, September 3, 2013

Meatfree monday: Het tomat- och böngryta

Inte direkt någon LCHF-mat detta, och inte paleo heller... Men jag gillar bönor, så vi äter det ibland i alla fall! Billig och bra studentmat är det i alla fall, jag gjorde många sådana böngrytor när jag studerade. Och bra endometriosmat är det också, eftersom det varken innehåller gluten, mejeriprodukter eller rött kött. En och annan vegan kanske kan låta sig frestas också...? :)

Ingredienser, 3 port.:
ca 500 g blandade kokta bönor (och/eller linser)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 5 cm ingefära
2 msk kokosolja
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
500 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
1 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
1 krm kanel
 
Gör så här:
Skala och hacka löken, vitlöksklyftorna och ingefäran. Fräs lök med vitlök och ingefära några minuter på svag värme i oljan. Blanda i gurkmeja, kanel och spiskummin och fräs ytterligare en stund. Rör ner bönor, tomatkross, tomatpuré och buljongtärning. Koka ca 10 minuter, smaka av med svartpeppar, cayennepeppar och eventuellt salt. Servera något gott bröd till grytan, till exempel mejerifri squashlimpa.

No comments:

Post a Comment