Thursday, March 6, 2014

Smörstekt sill med blomkålsmos och lingon

Man behöver definitivt inte panera sillen/strömmingen i mjöl/ströbröd - det blir precis lika bra att bara steka i smör/ghee! Detta är ju fantastiskt god och nyttig husmanskost! Och så himla enkelt att göra.
Använd ghee istället för smör för att göra rätten helt mjölkfri/paleo.

Ingredienser, 2 port.:
300 g sillfilé, färska eller tinade frysta
ca 25 g smör eller ghee att steka i
salt
svartpeppar

1 blomkålshuvud
ca 100 g smör eller ghee
örtsalt
vitpeppar

ca 1 dl frysta lingon
evt. ca 1 tsk sukrin
ca 1 msk vatten

Gör så här:
Lägg de frysta lingonen i en liten kastrull tillsammans med vatten och låt det koka ihop. Mosa lite med en gaffel emellanåt. Söta med lite sukrin om du vill och låt det koka på svag värme någon minut till, tills den mesta vätskan har reducerat bort.
Rensa, dela och koka blomkålshuvudet. När jag ska göra mos så brukar jag låta det koka länge - det gör inget om det blir "överkokt". Häll av vattnet noga, ställ gärna tillbaka kastrullen på plattan och låt den sista vätskan ånga bort - vattnigt mos vill vi ju inte ha! Mixa sedan i smör och kryddor med stavmixer.

Klipp eller skär av fenorna på sillen, salta och peppra och stek i smör. Stek först en kort stund med köttsidan ned så att den blir brynt, vänd sedan och låt de steka på skinnsidan på ganska hög värme i några minuter. Då får man den goda knaprigheten, helt utan panering.

No comments:

Post a Comment