Inspirerad av Jamie Oliver så slängde jag igår ihop en egen kycklingleverpaté, som smakade över all förväntan - väldigt nöjd! :) Kycklinglever är mild i smaken, och med bacon, portvin, timjan och lök så försvinner leversmaken ännu mer. Ett bra recept för "levernybörjare" med andra ord. Vi åt det som en förrätt till söndagsmiddagen (som blev helstekt timjan/vitlök/citronkyckling med blomkålsmos), på en bädd av frisésallad med rödlök, knaperstekt bacon, kapris och färsk timjan.
Ingredienser, 4-6 port:
400 g kycklinglever
1 paket bacon
2 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl portvin
ca 125 g ankfett
färsk timjan
salt
svartpeppar
Gör så här:
Knaperstek 1 paket bacon och lägg åt sidan. Spara baconfettet som blir kvar i pannan.
Finhacka scharlottenlök och vitlök och stek på låg värme i lite ankfett tills löken är mjuk och genomskinlig. Ställ åt sidan. Dela levern i mindre bitar och stek i lite ankfett. När levern börjar se färdig ut så tillsätter man 1 dl portvin och några kvistar timjan och låter det koka ihop i ett par minuter. Häll upp levern i en matberedare tillsammans med löken, resten av baconfettet, ankfettet och det knaperstekta baconet. Mixa tills du har en slät röra, och smaka av med salt och peppar. Häll upp i en form och ställ kallt så att patén stelnar.
Mmm...så gott! Detta måste jag testa! Jag älskar kycklinglever! :)
ReplyDeleteha en toppen dag!
kram kram
//Lana
Det var gott, även för mig som inte är så förtjust i lever... Men jag lär mig! Och allt blir ju gott med bacon :-)
Delete