Sunday, September 29, 2013

Mustig köttgryta


En höstlördag: Hela dagen spenderas utomhus när det är fint väder - vi har en stor trädgård som kräver sitt... Det var soligt och fint, men kallt! Vi hade besök av mina föräldrar som hjälpte oss med allt möjligt och ingen ville väl egentligen stå inne och laga mat - så vi lät maten laga sig själv istället :-) På kvällen blev det någon minusgrad och vi tände upp kaminen inne. Ingenting passade bättre just då än en värmande och härligt höstig och mustig köttgryta!  En gryta som fick sköta sig själv i ca 5 timmar - så att jag och mamma kunde ta en skogspromenad och plocka lingon istället!

Ingredienser, ca 8 port.:
1,2 kg högrev eller annat nötkött
2 pkt bacon
2 gula lökar
4 scharlottenlökar
4 vitlöksklyftor
200 g palsternacka
2 äpplen
7-8 stora champinjoner
1000 g krossade tomater
5 dl rött vin
3-4 lagerblad
0,5 dl kalvfond
6 msk tomatpuré
1/2 msk torkad timjan
ca 1 tsk salt
ca 1 tsk nymald svartpeppar

Gör så här: 
Tärna nötköttet i ca 3*3 cm tärningar och bryn det. Ställ åt sidan.
Dela baconet i mindre bitar och stek i en stor gryta. Grovhacka lök, scharlottenlök och vitlök och tillsätt det när baconet börjar bli färdigstekt. Späd med krossade tomater, rödvin, kalvfond och tomatpuré. Tillsätt timjan, lagerblad, salt och peppar och lägg till slut i nötköttet. Låt puttra på låg värme under lock i minst 3 timmar - gärna mer! Titta till då och då och smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Ca en timme innan man ska servera grytan tillsätter man palsternacka, svamp och äpple.
Blomkålsmos, köttgryta, brysselkål och rårörda lingon.
 

3 comments: