Friday, January 3, 2014

Whole30: Uppsummering, problem och utmaningar på vägen

Nu är det ganska längesedan jag var färdig med min whole30-utmaning... Jag skulle egentligen ha skrivit en sammanfattning mycket tidigare, men jag har haft galet mycket att göra på jobbet så det har blivit många långa arbetsdagar och lite lust och energi till skrivande på kvällarna. Och så kom plötsligt julen också :-) Men bättre sent än aldrig - här kommer mina tankar om whole30! 

Varför Whole30?
Whole30 är en kostutmaning där man helt äter ren mat i 30 dagar. Det vill säga kött, fisk, ägg, grönsaker, frukt och nötter. Man ska bland annat inte äta processade livsmedel, sötningsmedel, spannmålsprodukter, mejeriprodukter eller baljväxter. Det gör man för att bryta dåliga vanor, få kroppen i balans, rensa och lära känna kroppen ordentligt. Man ska inte heller äta "paleofierad" mat som pizza, pasta, bröd, bakverk osv. på mandelmjöl eller andra paleo-godkända produkter, trots att det är ren mat. Varför undrar många? För att man ska lära sig att inte blanda ihop mat och känslor. Mat är bränsle för kroppen, ingenting annat. Många av oss har ett osunt förhållande till mat och äter av många andra anledningar än att kroppen har behov av påfyll. Vi äter för att trösta oss när vi är ledsna, för att fira något, för att vi har varit duktiga och "förtjänar" det, för att vi är "sugna" eller för att vi helt enkelt är uttråkade. Mat och snask finns tillgängligt för oss 24 timmar om dygnet och det är ett stort problem för många av oss. Det är därmed inte sagt att man aldrig ska få njuta av mat, eller unna sig något extra gott - men det är viktigt att lära sig hur man själv tänker, agerar och reagerar - och identifiera de fallgropar man själv lättast faller i.

Vad hände med kroppen?
Man kan kan inte prata om kost och hälsa utan att prata om matsmältning och tarmfunktion.
Alla äter, och alla skiter. Det är helt naturligt, och det borde vara lika naturligt att kunna prata om det man stoppar in i kroppen som det som kommer ut. När det gäller småbarn har ju föräldrar oftast inga betänkligheter med att prata om färg, form och konsistens - och det är ju bland annat genom barnets tarmfunktion man ser om barnet mår bra. Det gäller ju givetvis oss vuxna också.
Ändå tycker jag att det är ganska obekvämt att prata om min egen tarmfunktion, men eftersom det var där jag märkte den största ändringen så måste jag ju... Jag tar hjälp av Bristol stool chart, som är ett medicinskt hjälpmedel framtaget av en forskarduo vid Bristol Universitet på 90-talet. Typ 1 och 2 indikerar förstoppning, 3 och 4 är ”idealavföring”  (speciellt typ 4) och typ 5-7 indikerar diarré.
Innan jag startade med whole30 kunde min avföring se ut som vilken som helst av ovanstående. Det varierade från dag till dag och givetvis beroende på vad jag hade ätit - utan att jag reflekterade så mycket över det. Jag hade i alla fall tarmtömning i stort sett varje dag och sällan eller aldrig ont i magen - så det var ju inte så mycket att reflektera över tyckte jag väl. I slutet av perioden hade jag bara typ 4, tömning 1-2 gånger om dagen och det gled ut lätt som en plätt... Dessutom så luktade det absolut ingenting!

Mer skitsnack kan du till exempel läsa här - och jag rekommenderar verkligen att du gör det!

Jag märkte andra förbättringar också. Jag sov bättre och var mer utvilad när jag vaknade på morgnarna. Och min hy blev fantastiskt mycket bättre. När månaden var slut och jag började med lite mjölkprodukter igen så fick jag finnar direkt! Ett annat problem jag haft tidigare utan att tänka så mycket på det är blödande tandkött. Det försvann också efter en månad med ren mat - och har kommit tillbaka nu efter julhelgernas fuskande... Många tydliga tecken på kostens påverkan på kroppen med andra ord!
Vikten är för mig inte speciellt intressant - så jag vägde mig inte varken före eller efter whole30-månaden. Jag väger mig nästan aldrig, så jag glömde helt enkelt bort det. Det borde jag kanske egentligen ha gjort, för "vetenskapens" skull. Men jag tror att jag gick upp ca 1.5 kg, och för mig är det jättebra eftersom jag är underviktig och behöver öka lite i vikt.

Fallgropar och utmaningar:
Vi är två i vårt hushåll, men det var bara jag som körde strikt whole30. Sambon stöttade mig så mycket han kunde, men han såg inte vitsen i att äta så strikt - när vi redan äter så bra menade han.
Så därför åt han lite bröd + knäckebröd (paleo/LCHF) som jag hade bakat i förväg och ost vid ett par tillfällen. Han drack lite vin nån helg också, men i stort sett lät han bli, eftersom jag inte drack något. Han åt egentligen nästan whole30 han också, så jag kan inte påstå att det var ett problem för mig - men för andra som inte har en stöttande partner kan det definitivt vara en sak som får perioden att kännas extra lång.

Kokt ägg är supermat - och enkelt att ha med sig i väskan som mellanmål. Jag gillar kokt ägg, men efter 30 dagar med 1-5 ägg om dagen så blir man lite trött på det...

Rökt lax, parmaskinka och bacon: se upp för socker och onödiga tillsatsämnen!! Läs noga på förpackningarna, det finns bra sorter, mindre bra sorter och det finns en del riktigt dåliga sorter också.

Har man med sig egen matlåda så är ju inte lunchen ett problem, men om man som jag får mat på jobbet så kan det bli lite klurigt. Vad steker de i? Är det socker i den rökta laxen? Använder de aromat/glutamat som smakförstärkare? Det enklaste för mig blev att bara äta sallad, med kokt ägg och olivolja. Fruktansvärt tråkigt efter 30 dagar... men jag visste i alla fall vad jag fick i mig.

Och sist men inte minst: Planläggning är A och O. När man kommer hem efter jobbet och är vrålhungrig fungerar inte alltid hjärnan speciellt bra...Då är det viktigt att ha en matplan klar! "If you fail to plan - you plan to fail"

3 comments:

 1. Låter intressant!
  Håller med att det är mycket lättare när familjen är med på "tåget" :)
  God fotsättning på det Nya Året!
  Kramar!
  //Lana

  ReplyDelete
 2. Hej!
  Håller på att förbereda mig för en whole30 och hamnade in här, har nu läst dina 30 dagar och denna sammanfattningen och har fått massor med tips speciellt på mat. Själv har jag tänkt att utesluta ägg också så därför är det ännu viktigare för mig att förbereda mig mycket. Ägg är en rätt stor del i min kost för tillfället. Tack för all inspiration och recept du lagt ut.
  Har du gjort fler än en whole30? Hur var de andra i så fall? Nu när det gått ett tag, äter du mer rent allmänt än tidigare eller är det ungefär som du åt innan (har förstått på det jag läst att du åt förhållandevis rent redan innan)? Åter igen TACK!!
  //Annika

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Annika! Vad kul att du hittat massa inspiration i min blogg - det är precis det jag hoppas uppnå med den :-)

   Utan ägg krävs det nog extra mycket förberedelser ja - men så länge man har en matplan klar så fixar man allt :-)

   Jag har bara gjort en whole30, men tänkte faktiskt göra en nu snart igen - eller det blir nog en paleo challenge istället den här gången (dvs. man får även äta "paleofierad" mat som bröd - så länge det är gjort på rena paleoingredienser).

   Nu äter jag ungefär som jag gjorde innan whole30-utmaningen, dvs. inga spannmålsprodukter (fast fuskar med ris ibland till sushi), inga mjölkprodukter förutom ekologiskt smör (och filmjölk ibland...), inget socker, men frukt då och då. Gärna ett par glas vin på helgerna, och kanske snacks i form av jordnötter eller popcorn (som ju egentligen inte är bra - men sabla gott...) Den största ändringen jag har gjort efter whole30 är nog att jag har infört mer kolhydrater i kosten i form av sötpotatis och frukt bl. a. Tidigare åt jag mer åt LCHF-hållet, men nu är det mer paleo. Man får känna själv hur mycket kolhydrater man kan äta innan det påverkar vikt, tarmfunktion, hud, humör osv.
   Och så har jag blivit mer och mer fokuserad på varifrån min mat kommer och hur den är producerad. Kött som kommer från utegående, gräsbetande djur innehåller faktiskt ganska mycket omega-3, och väldigt mycket mer mineraler och spårämnen än djur som får kraftfoder. Bland annat :-)
   Hoppas att det svarade på dina frågor - annars får du bara fråga igen! Ha en fin dag!

   Delete