Sunday, May 25, 2014

Det är nässelsäsong!

Nässelsäsongen startar så fort de första små späda nässelskotten börjar titta upp i mars eller så, och fortsätter hela våren och sommaren. På våren kan man plocka hela nässlorna, senare är det bäst att bara plocka topp-skotten. Nässlor är mycket rikt på C-vitamin (speciellt tidigt på våren). Nässlor innehåller även järn, kalcium, fosfor, kisel, mangan och svavel.
Nässlor kan bland annat användas på samma sätt som spenat eller mangold. Några fler tips kommer här:
Nässelpulver är ett fantastiskt multivitaminpulver som kan användas hela vintern, när tillgången till färska nässlor är borta. Torka först nässlorna i några dagar, och mal dem sedan till pulver i en köksmaskin. Använd sedan pulvret i bröd, knäckebröd, smoothies, soppor mm.
Nässelsoppa har jag recept på här.
Nässelte
25 g späda nässelblad
5 dl vatten

Skölj nässlorna. Koka upp vattnet och lägg i nässlorna, sänk värmen så att det bara sjuder. Låt sjuda i ca 10 minuter.

En liten varning: Man ska inte ska överkonsumera nässlor. Precis som mangold, rödbetor och spenat innehåller de mycket nitrater som kan vara skadligt att äta i stora mängder. Det gäller framför allt nässlor som har vuxit i rikt kvävegödslad mark/nära gödselstackar.

1 comment:

  1. Vi måste ta vara mer på det naturen erbjuder oss! Har alltid nässelpulver hemma och använder det i mina smoothies! :)
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete