Saturday, May 3, 2014

Hollandaise-sås

Ingredienser:
ca 10 vitpepparkorn
2 scharlottenlökar
1 lagerblad
3 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
250 g ghee (eller ca 300 g smör)
3 äggulor
ca 1,5 msk citronsaft
salt
vitpeppar

Gör så här:
Smält smöret eller gheen på svag värme i en kastrull.
Grovhacka scharlottenlökarna och lägg dem i en liten kastrull tillsammans med vitpepparkorn, vinäger, vatten och lagerblad. Låt koka ihop till ungefär hälften. Sila ner lökskyn i en hög mixerskål och lägg i äggulorna. Sätt stavmixern i botten på skålen och mixa snabbt ihop lökskyn och äggulorna. Tillsätt sedan gheen eller smöret i en fin stråle medan du hela tiden mixar. Om du använder smör istället för ghee så sluta hälla när du kommer till det vita (mjölkproteinet) i botten på kastrullen. När såsen har tjocknat så kryddar man med citronsaft, salt och vitpeppar efter smak.
 

1 comment:

  1. Den här såsen är favoriten hos oss alla i familjen! :)
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete