Thursday, February 20, 2014

Tjälknöl med portvinssås och ugnsbakad sötpotatis

Tjälknöl är inget man kommer på att man ska ha till middag samma dag som man ska äta det - det tar lååååång tid att tillaga. Men det är väldigt lite jobb som krävs och köttet blir smakrikt och gott!
Här fick jag till ett riktigt fint samspel mellan sältan i köttet, syran i såsen och sötman i sötpotatisen. Kanongott! :-) Tjälknöl fungerar också väldigt bra som pålägg.

Ingredienser, 4-6 port.:
1 kg kalvrulle, fryst (lårtunge på norska)

Saltlag:
1,5 L vatten
1 dl havssalt
1 msk sukrin (kan uteslutas)
2 msk timjan
1 msk rosmarin
2 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 gul lök, skivad
3 vitlöksklyftor, skivade

Portvinssås:
3 dl portvin (jag använde Grahams late bottled vintage port)
1 dl av saltlagen från tjälknölen
2 dl vatten
ca 1 msk kalvfond
2 tsk arrowrot
1 tsk torkad timjan
ca 25 ghee eller smör

Gör så här:
Tjälknöl:
Sätt ugnen på 90 grader. Lägg den frysta kalvrullen i en ugnssäker form och ställ i nedre delen av ugnen. Låt stå i 8-10 timmar - innertemperaturen ska vara 65 (rosa) eller 70 grader när den är klar. När det har gått några timmar och köttet har tinat sätter man i en kötttermometer för att kontrollera temperaturen.
Lägg alla ingredienser till saltlagen i en kastrull och koka upp. Låt svalna.
När köttet har nått önskad innertemperatur tar man ut den och lägger den i saltlagen. Se till så att allt köttet är täckt och ställ in i kylskåpet när köttet har svalnat tillräckligt. Låt tjälknölen ligga i saltlagen i minst 5-6 timmar, men gärna längre. Min låg i ca 15 timmar innan jag tog upp den. Skär tjälknölen i tunna skivor vid servering.

Portvinssås:
Koka portvin, vatten, saltlag och kalvfond tills det har reducerat till ungefär hälften. Rör ut arrowrot i lite vatten och rör ner det i såsen. Koka upp. Tillsätt timjan och smör och servera såsen varm till det kalla köttet.

1 comment:

  1. Måste testa! Har ju kalvrulle i frysen! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete