Friday, February 14, 2014

Köttfärspiroger

Brödbasen är det super-användbara "korvbrödet", och färsen är bara stekt i ghee med finhackad lök och kryddor. Gör en batch och frys in - så har du smidig paleo fastfood i frysen! :)

Ingredienser, 8 st (4 port.):
Bröd:
3 dl mandelmjöl
5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 äggvitor eller 2 hela ägg
2 1/2 dl kokande vatten

Fyllning:
500 g köttfärs
1 gul lök
ghee/smör att steka i
salt, peppar, cayennepeppar och/eller andra kryddor du gillar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Stek färdigt köttfärsröran, smaka av och ställ den åt sidan. Ju mer fett du använder till stekningen, desto större risk att pirogen inte klarar att "hålla tätt" under gräddningen. Något att tänka på om man, som jag, i vanliga fall är allt annat än restriktiv med matfettet...
Blanda alla de torra ingredienserna till brödet i en bunke. Separera tre ägg, häll vitorna i bunken med torrvaror och vispa ihop med en elvisp. Häll på det kokheta vattnet och vispa till en deg. Dela degen i 8 delar. Rulla en bit i taget till en rund bulle och kavla ut den till en ca 12 cm stor rundel. Fördela köttfärsröran i en hög i mitten (2-3 msk) och vik ihop till en pirog. Låt undersidan vikas över översidan så att fyllningen blir "inlåst" och inte så lätt rinner ut. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
Grädda pirogerna i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter, tills brödet är färdigt. Ät direkt med en god sallad, eller låt svalna och frys in.

No comments:

Post a Comment