Sunday, February 9, 2014

Bearnaisesås

Jag har alltid tänkt att det är svårt att göra egen bearnaisesås. Men det är ju jättelätt! Och med stavmixer så går det väldigt snabbt också.
Jag har tagit utgångspunkt i Per Morbergs recept, men gjort några småändringar.

Och äggvitorna som blir över kan man ju baka bröd av :-)

Ingredienser:
6-10 vitpepparkorn
2 scharlottenlökar
1-2 kvistar färsk dragon
drygt 0,5 dl vatten
drygt 0,25 dl rödvinsvinäger
250 g ghee (eller ca 300 g smör)
3 äggulor
salt
peppar
några kvistar färsk dragon
några kvistar färsk persilja

Gör så här:
Smält smöret eller gheen på svag värme i en kastrull.
Grovhacka scharlottenlökarna och lägg dem i en liten kastrull tillsammans med vitpepparkorn, vinäger, vatten och någon kvist färsk dragon. Låt koka ihop till ungefär hälften. Sila ner lökskyn i en hög mixerskål och lägg i äggulorna. Sätt stavmixern i botten på skålen och mixa snabbt ihop lökskyn och äggulorna. Tillsätt sedan gheen eller smöret i en fin stråle medan du hela tiden mixar. Om du använder smör istället för ghee så sluta hälla när du kommer till det vita (mjölkproteinet) i botten på kastrullen. När såsen har tjocknat så kryddar man med klippt persilja, dragon, salt och peppar efter smak.
Entrecôte med bearnaisesås, mmm....

2 comments:

  1. Gott med bea! Jag brukar också göra smörsåser med stavmixer!
    Ska testa ditt recept på bea nästa gång!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, testa det! Det är verkligen superenkelt - och så himla gott! Jag har gjort timjansbearnaise också som vi hade till vildsvinsstek - receptet kommer senare :-)

      Delete