Friday, November 1, 2013

Köttfärsbiffar med lever

Inälvsmat bör man äta mer av! Det är otroligt näringsrikt.
Idag "gömde" jag lever i köttfärsbiffarna. Min sambo gillar inte lever säger han (förutom i pastej), men dessa åt han med god aptit utan att märka att det var lever i ;-)
Oavsett om levern kommer från gris, kalv, ko, lamm eller fågel, är den sprängdfylld med det viktiga B-vitaminet folacin/folat/folsyra som bland annat behövs för normal celldelning och för cellernas ämensomsättning. Folsyra anses också minska risken för olika typer av cancer.
Dessutom innehåller all lever A-vitamin, järn, zink och selen. Lever är mager inälvsmat med mycket hög proteinhalt. Verklig supermat!


Ingredienser, 2 port.:
400 g köttfärs
100 g lever
1 stort ägg
1 finhackad gul lök
2 klyftor pressad vitlök
1 msk mortlad kapris
1-2 tsk franska örter (Herbes de Provence)
ca 1 tsk salt
ca 0,5 tsk peppar

Gör så här:
Mal levern i en matberedare och blanda alla ingredienser i en skål. Stek en liten provbit för att kontrollera kryddningen. Stek köttfärsbiffarna i ghee eller smör på medelvärme, ett par minuter på varje sida.
Servera till exempel med squashpasta och tomatsås

2 comments:

  1. Mums, så gott! jag planerar göra kycklingleverpaté med fläskfärs i till veckan! :)
    Ska testa sedan dina biffar!
    Kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag har kycklinglever hemma också, så det ska bli spännande att se ditt recept på paté! Jag har hittat ett recept på kycklingleverpaté med portvin, pesilja, vitlök och valnötter som jag tänkte att jag skulle testa så småningom.

      Delete