Sunday, March 13, 2016

Vad blir det till middag? Vecka 11

På fredag startar vår påskledighet, och vi ska åka iväg så kommande vecka blir det bara meny fram till torsdag, och nästa vecka blir det ingen meny alls. Glad påsk på er! :-)

Måndag: Fiskpinnar med ugnsstekt sötpotatis, champinjoncréme och sallad
Tisdag: Bräserade kotletter med sötpotatismos, brysselkål och sallad
Onsdag: Köttfärsbiffar med lever och blomkålsmos och sallad
Torsdag: Rester/Kylskåpstömning 

Follow my blog with Bloglovin

Friday, March 11, 2016

Sesamkex

Dessa kexen blir knapriga, går inte sönder när man brer pålägg på dem och smakar väldigt gott! Dessutom är de nyttiga. Oroar man sig för om man får tillräckligt med kalcium när man inte äter mjölkprodukter så kan man äta några sådana här kex - för de är fulla av kalcium! Läs mer om kalcium och paleo här.

Ingredienser:
3 msk tahini (köp t ex här, på Bodystore)
1 msk kokosolja (mjukt/halvsmält)
1 stort ägg
2 msk sesamfrö
ca 3 msk kokosmjöl
en nypa salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader varmluft.
Blanda tahini, ägg, olja, sesamfrö och salt i en bunke. Tillsätt så mycket kokosmjöl som behövs för att få en hanterbar deg (ca 3 msk). Blöt händerna med kallt vatten och forma degen till en platt fyrkant på ett bakplåtspapper. Lägg sedan ett annat bakplåtspapper över och kavla ut degen tunt (ca 3mm). Skär upp lagom stora kex med en pizzaskärare eller kniv och baka på en plåt mitt i ugnen i ca 15 minuter - tills de börjar få fin färg. Låt svalna på ett galler.
 
 

Wednesday, March 9, 2016

Banan och valnötsmuffins

Receptet har jag hittat på bloggen Paleoliv - men jag har som vanligt gjort några små ändringar... :-)
Väldigt goda, och nyttiga muffins som man med gott samvete kan äta flera av :-)


Ingredienser, ca 16 st:
3 stora mogna bananer
4 ägg
4 msk smör/kokosolja/ghee
30 g kokosmjöl
50 g mandelmjöl
1 msk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
150 g valnötsmör eller annat nötsmör (gör eget, eller köp färdigt)
1 dl torrostade hackade valnötter
1 nypa salt

Gör så här:
Börja med att grovhacka och torrosta valnötterna i en stekpanna. Ställ åt sidan för att svalna lite. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Mosa bananerna i en annan skål och blanda i nötsmöret så att det blir en slät röra (jag använder stavmixer). Blanda sedan i ägg och fett (smör/ghee/kokosolja) i bananröran, och till sist de torra ingredienserna. Rör ner ca hälften av de rostade valnötterna och fördela röran i muffinsformar. Fördela resten av de rostade valnötterna på toppen av muffinsarna och baka i mitt i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter - eller tills en teststicka inte länge blir kladdig.  
RDI baserat på "vanliga människor" :-)

Monday, March 7, 2016

Vad blir det till middag? Vecka 10

Måndag: Grönkålssoppa och sesambullar
Tisdag: Stekt kolja med blomkålspytt och hasselnötter
Onsdag: Bakad sötpotatis med busenkel baconröra
Torsdag: Lättstekt torsklever med balsamicosirap och grönsallad
Fredag: Avocadomaki med chiliräkor och shiratakinudlar
Lördag: Entrecôte med ugnsstekt kålrot, gröna bönor och bearnaisesås
Söndag: Biff picadillo med sötpotatis och avocado

Thursday, March 3, 2016

Chiligryta med öl

Att använda öl i matlagningen är väl varken paleo eller lchf egentligen... Men det mesta kokar ju bort, så det händer att vi gör det ibland ändå - och då är det Rignes Lite, som är glutenfri, vi använder.

Ingredienser:
ghee eller smör att bryna i
1 kg högrev
5 vitlöksklyftor
5 scharlottenlökar
3 chilifrukter
1 L öl (Rignes Lite, glutenfri)
2 msk kalvfond
evt. salt och peppar

Gör så här:
Skär köttet i bitar. Skala och grovhacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chilin. Bryn köttet i smör i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka under lock ca 2 tim, och sedan utan lock så länge som behövs för att köttet ska bli trådigt och det mesta av ölen har kokat bort.
Chiligryta med friterad sötpotatis och oliver
 

Tuesday, March 1, 2016

MyTaste for blogs

Detta är ett sponsrat inlägg - men bara för att upplysa er om att jag nu samarbetar med MyTaste for blogs. Det betyder i huvudsak att reklamen som syns på bloggen kommer från MyTaste istället för från andra källor. MyTaste är en seriös aktör, och inriktningen är ju just mat så jag känner att det passar bättre på min blogg än generella Google-annonser. Jag har haft reklam på bloggen hela tiden, så ingenting blir egentligen ändrat. Samma blogg, samma innehåll, inga konstigheter - bara nya annonser. Jag vill ändå upplysa er om det så att ni vet :-)

Alla mina recept från bloggen går också att hitta på receptsajten MyTaste. Där kan man skapa sin egen kokbok med sina favoritrecept, enkelt och smidigt!


MyTaste for blogs är en tjänst som ger matbloggare möjlighet att tjäna lite pengar genom till exempel länkar, sponsrade inlägg och annonsvisningar. När man visar annonser från myTaste for blogs är man med och delar på en pott pengar som fylls på varje vecka. Hur potten fördelas avgörs beroende på hur många annonser man har synliga och hur många läsare man har haft under veckan. Alla som har en matblogg eller skriver mycket om mat kan registrera sig!
320 personer har sparat min paleo kladdkaka i sina kokböcker på MyTaste!

Monday, February 29, 2016

Vad blir det till middag? Vecka 9

Måndag: Rester
Tisdag: Torskgryta med blomkålsris (Receptet är några år gammalt, och på den tiden använde jag havremjölk ibland - det gör jag inte längre, så jag ska testa detta med kokosmjölk istället. Uppdaterar receptet så småningom om det blir bra!)
Onsdag: Sötpotatissoppa
Torsdag: Kasslerlåda med blomkål
Fredag: Pulled pork med ugly beans och sallad (recept på ugly beans kommer!)
Lördag: Vitlökskyckling med sötpotatismos och sallad
Söndag: Tonfiskkakor med blomkålsris, majonnäs och sallad

Saturday, February 27, 2016

Hockeypulver

Jag har inga större problem att hålla mig ifrån sötsaker - jag har helt enkelt aldrig varit en sockerjunkie. Däremot är jag en saltjunkie av rang... Framför allt chips och saltlakrits är SVÅRT att motstå.
När jag var liten älskade jag hockeypulver. Alla som växte upp på 80-talet vet nog vad jag menar... De där puckarna med lakritspulver som man la tungan i och lät pulvret smälta i munnen. Mmmmm. Jag vet inte riktigt vad det där pulvret innehöll, men att det var sunt tror jag ju inte... :-P
Men det är ju väldigt enkelt att göra eget sundare "hockeypulver"! Detta är mitt lördagsgodis ikväll!

Ingredienser:
Ca 1 msk lakritspulver
och 1 krm Himalayasalt

Gör så här: 
Jag blandar helt enkelt bara lakritspulver och Himalayasalt, och sedan äter jag det med sked. Väldigt vuxet... :-P
 

Thursday, February 25, 2016

Köttfärsbiffar "extra allt"

...eller kylskåpsrensning kan de också kallas! Ett enkelt sätt att lura "grönsaksvägrande" barn (och vuxna!) att få i sig lite grönt, och snällt mot plånboken att spä ut färsbiffarna med mycket grönsaker! Men framför allt ett sätt att ta hand om grönsaksrester i kylskåpet och slippa kasta något. Väldigt gott blev det i alla fall, så här kommer receptet:

Ingredienser:
1 gul lök
1 morot
ca 50 g babyspenat
4-5 champinjoner
2 vitlöksklyftor
500 g köttfärs
2 ägg
salt och peppar
matfett att steka i

Gör så här:
Skala och grovhacka löken, skala och grovriv moroten och dela champinjonerna i mindre bitar. Lägg lök, morot, svamp och spenat i en köksmaskin och kör tills allt är finfördelat. Lägg i köttfärsen, äggen, pressad vitlök, salt och peppar och mixa ihop allt. Forma färsen till biffar och stek på medelvärme i 2-3 minuter på varje sida.

Tuesday, February 23, 2016

Vad blir det till middag? Vecka 8

Förra veckan blev inte riktigt som tänkt då hela familjen hade vinterkräksjukan de första dagarna... Det lagades med andra ord inte mycket mat så lite av förra veckans meny återanvänds denna veckan.

Måndag: Grön ärtsoppa med kokt ägg och knäckebröd
Tisdag: Kycklingfajitas och sallad
Onsdag: Stekt torskrom med kålrot, broccoli och majonnäs
Torsdag: Sötpotatisfrittata med knaperstekt bacon och avocado
Fredag: Chocolate chili med tortillachips och sallad
Lördag: Entrecôte med sötpotatis, gröna bönor och bearnaisesås
Söndag: Gulaschsoppa med valnötsbröd

Sunday, February 14, 2016

Vad blir det till middag? Vecka 7

Vi reser bort i helgen, så denna veckans meny bli bara halv... På torsdagen blir det många timmar i bil, och vi tar med oss mat istället för att köpa något på vägen - det finns ju inte mycket "vägmat" att tillgå när man vill äta så rent som möjligt... 

Måndag: Grön ärtsoppa med kokt ägg och valnötsbröd
Tisdag: Kycklingfajitas och sallad
Onsdag: Köttfärsbiffar med smörstekt vitkål
Torsdag: Köttfärsbiffar, sallad och valnötsbröd (färdkost)


Wednesday, February 10, 2016

Vintersallad

Saftig och smakrik sallad med vackra färger!

Ingredienser:
Ca 5-6 blad purpurkål
1 äpple
1 apelsin
ca 1/2 dl russin
ca 1 dl valnötter

Gör så här:
Ta bort den grova stammen på kålen och grovhacka bladen. Skala apelsinen och dela klyftorna i mindre bitar. Grovhacka och torrosta valnötterna och riv äpplet. Blanda allt och låt stå en liten stund innan servering.
 

Sunday, February 7, 2016

Vad blir det till middag? Vecka 6

Det är faktiskt ganska roligt att skriva veckomeny när man vet att andra också ska se den... Och det tvingar mig till mer variation än vad vi normalt brukar ha - väldigt bra! :-)
Här är vår meny vecka 6!

Måndag: Pannkakor med banan
Tisdag: Ugnsbakad sötpotatis med makrillsröra och sallad
Onsdag: Kycklinggryta
Torsdag: Tonfisksallad med knäckebröd
Fredag: Fläskfilégryta med blomkålsris
Lördag: Confiterade kycklinglår med sötpotatis, gröna bönor och sallad
Söndag: Chocolate chili med tortillachips och avocado

Friday, February 5, 2016

Aprikoschutney

Ingredienser:
Ca 2 msk kokosolja att steka i
1 gul lök
200 g torkade aprikoser (osvavlade)
1/2 - 1 röd chili (beroende på styrka)
Saften från 1-2 apelsiner (ca 1,5 dl)

Gör så här:
Finhacka lök, chili och aprikoser. Fräs löken i oljan tills den blir genomskinlig och rör sedan ner resten av ingredienserna. Låt koka på svag värme utan lock i ca 10 minuter.
 

Monday, February 1, 2016

Vad blir det till middag? Vecka 5

Meny vecka 5

Måndag: Tomatsoppa med kokt ägg och knäckebröd
Tisdag: Fiskbiffar med ugnsstekt kålrot, vitlöksmajonnäs och sallad
Onsdag: Kycklingfylld paprika med cashewtäcke och sallad
Torsdag: Grönsakswok med shiratakinudlar och stekta pilgrimsmusslor
Fredag: Biff picadillo med ugnsstekta sötpotatisklyftor och oliver
Lördag: Baconlindad fläskfilè med stekt haricot verts och syltlök
Söndag: Viltgryta med sötpotatismos och brysselkål