På fredag startar vår påskledighet, och vi ska åka iväg så kommande vecka blir det bara meny fram till torsdag, och nästa vecka blir det ingen meny alls. Glad påsk på er! :-)
Måndag: Fiskpinnar med ugnsstekt sötpotatis, champinjoncréme och sallad
Tisdag: Bräserade kotletter med sötpotatismos, brysselkål och sallad
Onsdag: Köttfärsbiffar med lever och blomkålsmos och sallad
Torsdag: Rester/Kylskåpstömning
Follow my blog with Bloglovin
Mina tankar om kost och hälsa och sambandet däremellan. LCHF, paleo, rawfood och ekologiskt.
Sunday, March 13, 2016
Friday, March 11, 2016
Sesamkex
Dessa kexen blir knapriga, går inte sönder när man brer pålägg på dem och smakar väldigt gott! Dessutom är de nyttiga. Oroar man sig för om man får tillräckligt med kalcium när man inte äter mjölkprodukter så kan man äta några sådana här kex - för de är fulla av kalcium! Läs mer om kalcium och paleo här.
Ingredienser:
3 msk tahini (köp t ex här, på Bodystore)
1 msk kokosolja (mjukt/halvsmält)
1 stort ägg
2 msk sesamfrö
ca 3 msk kokosmjöl
en nypa salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader varmluft.
Blanda tahini, ägg, olja, sesamfrö och salt i en bunke. Tillsätt så mycket kokosmjöl som behövs för att få en hanterbar deg (ca 3 msk). Blöt händerna med kallt vatten och forma degen till en platt fyrkant på ett bakplåtspapper. Lägg sedan ett annat bakplåtspapper över och kavla ut degen tunt (ca 3mm). Skär upp lagom stora kex med en pizzaskärare eller kniv och baka på en plåt mitt i ugnen i ca 15 minuter - tills de börjar få fin färg. Låt svalna på ett galler.
Ingredienser:
3 msk tahini (köp t ex här, på Bodystore)
1 msk kokosolja (mjukt/halvsmält)
1 stort ägg
2 msk sesamfrö
ca 3 msk kokosmjöl
en nypa salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader varmluft.
Blanda tahini, ägg, olja, sesamfrö och salt i en bunke. Tillsätt så mycket kokosmjöl som behövs för att få en hanterbar deg (ca 3 msk). Blöt händerna med kallt vatten och forma degen till en platt fyrkant på ett bakplåtspapper. Lägg sedan ett annat bakplåtspapper över och kavla ut degen tunt (ca 3mm). Skär upp lagom stora kex med en pizzaskärare eller kniv och baka på en plåt mitt i ugnen i ca 15 minuter - tills de börjar få fin färg. Låt svalna på ett galler.
Wednesday, March 9, 2016
Banan och valnötsmuffins
Receptet har jag hittat på bloggen Paleoliv - men jag har som vanligt gjort några små ändringar... :-)
Väldigt goda, och nyttiga muffins som man med gott samvete kan äta flera av :-)
Ingredienser, ca 16 st:
Gör så här:
Väldigt goda, och nyttiga muffins som man med gott samvete kan äta flera av :-)
Ingredienser, ca 16 st:
3 stora mogna bananer
4 ägg
4 msk smör/kokosolja/ghee
30 g kokosmjöl
50 g mandelmjöl
1 msk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
150 g valnötsmör eller annat nötsmör (gör eget, eller
köp färdigt)
1 dl torrostade hackade valnötter
1 nypa saltGör så här:
Börja med att grovhacka och torrosta
valnötterna i en stekpanna. Ställ åt sidan för att svalna lite.
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Mosa bananerna i en annan
skål och blanda i nötsmöret så att det blir en slät röra (jag
använder stavmixer). Blanda sedan i ägg och fett
(smör/ghee/kokosolja) i bananröran, och till sist de torra
ingredienserna. Rör ner ca hälften av de rostade valnötterna och
fördela röran i muffinsformar. Fördela resten av de rostade
valnötterna på toppen av muffinsarna och baka i mitt i ugnen på
175 grader i ca 20 minuter - eller tills en teststicka inte länge blir kladdig.
RDI baserat på "vanliga människor" :-) |
Monday, March 7, 2016
Vad blir det till middag? Vecka 10
Måndag: Grönkålssoppa och sesambullar
Tisdag: Stekt kolja med blomkålspytt och hasselnötter
Onsdag: Bakad sötpotatis med busenkel baconröra
Torsdag: Lättstekt torsklever med balsamicosirap och grönsallad
Fredag: Avocadomaki med chiliräkor och shiratakinudlar
Lördag: Entrecôte med ugnsstekt kålrot, gröna bönor och bearnaisesås
Söndag: Biff picadillo med sötpotatis och avocado
Tisdag: Stekt kolja med blomkålspytt och hasselnötter
Onsdag: Bakad sötpotatis med busenkel baconröra
Torsdag: Lättstekt torsklever med balsamicosirap och grönsallad
Fredag: Avocadomaki med chiliräkor och shiratakinudlar
Lördag: Entrecôte med ugnsstekt kålrot, gröna bönor och bearnaisesås
Söndag: Biff picadillo med sötpotatis och avocado
Thursday, March 3, 2016
Chiligryta med öl
Att använda öl i matlagningen är väl varken paleo eller lchf egentligen... Men det mesta kokar ju bort, så det händer att vi gör det ibland ändå - och då är det Rignes Lite, som är glutenfri, vi använder.
Ingredienser:
ghee eller smör att bryna i
1 kg högrev
5 vitlöksklyftor
5 scharlottenlökar
3 chilifrukter
1 L öl (Rignes Lite, glutenfri)
2 msk kalvfond
evt. salt och peppar
Gör så här:
Skär köttet i bitar. Skala och grovhacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chilin. Bryn köttet i smör i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka under lock ca 2 tim, och sedan utan lock så länge som behövs för att köttet ska bli trådigt och det mesta av ölen har kokat bort.
Ingredienser:
ghee eller smör att bryna i
1 kg högrev
5 vitlöksklyftor
5 scharlottenlökar
3 chilifrukter
1 L öl (Rignes Lite, glutenfri)
2 msk kalvfond
evt. salt och peppar
Gör så här:
Skär köttet i bitar. Skala och grovhacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chilin. Bryn köttet i smör i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka under lock ca 2 tim, och sedan utan lock så länge som behövs för att köttet ska bli trådigt och det mesta av ölen har kokat bort.
Chiligryta med friterad sötpotatis och oliver |
Tuesday, March 1, 2016
MyTaste for blogs
Detta
är ett sponsrat inlägg - men bara för att upplysa er om att jag nu
samarbetar med MyTaste for
blogs. Det betyder i huvudsak att reklamen som syns på bloggen
kommer från MyTaste istället
för från andra källor. MyTaste är en seriös aktör, och
inriktningen är ju just mat så jag känner att det passar bättre
på min blogg än generella Google-annonser. Jag har haft reklam
på bloggen hela tiden, så ingenting blir egentligen ändrat. Samma
blogg, samma innehåll, inga konstigheter - bara nya annonser. Jag
vill ändå upplysa er om det så att ni vet :-)
Alla
mina recept från bloggen går också att hitta på
receptsajten MyTaste. Där
kan man skapa sin egen kokbok med sina favoritrecept, enkelt och
smidigt!
MyTaste
for blogs är en tjänst som ger matbloggare möjlighet att
tjäna lite pengar genom till exempel länkar, sponsrade inlägg och
annonsvisningar. När man visar annonser från myTaste for
blogs är man med och delar på en pott pengar som fylls på
varje vecka. Hur potten fördelas avgörs beroende på hur många
annonser man har synliga och hur många läsare man har haft under
veckan. Alla
som har en matblogg eller skriver mycket om mat kan registrera sig!
Monday, February 29, 2016
Vad blir det till middag? Vecka 9
Måndag: Rester
Tisdag: Torskgryta med blomkålsris (Receptet är några år gammalt, och på den tiden använde jag havremjölk ibland - det gör jag inte längre, så jag ska testa detta med kokosmjölk istället. Uppdaterar receptet så småningom om det blir bra!)
Onsdag: Sötpotatissoppa
Torsdag: Kasslerlåda med blomkål
Fredag: Pulled pork med ugly beans och sallad (recept på ugly beans kommer!)
Lördag: Vitlökskyckling med sötpotatismos och sallad
Söndag: Tonfiskkakor med blomkålsris, majonnäs och sallad
Tisdag: Torskgryta med blomkålsris (Receptet är några år gammalt, och på den tiden använde jag havremjölk ibland - det gör jag inte längre, så jag ska testa detta med kokosmjölk istället. Uppdaterar receptet så småningom om det blir bra!)
Onsdag: Sötpotatissoppa
Torsdag: Kasslerlåda med blomkål
Fredag: Pulled pork med ugly beans och sallad (recept på ugly beans kommer!)
Lördag: Vitlökskyckling med sötpotatismos och sallad
Söndag: Tonfiskkakor med blomkålsris, majonnäs och sallad
Saturday, February 27, 2016
Hockeypulver
Jag har inga större problem att hålla mig ifrån sötsaker - jag har helt enkelt aldrig varit en sockerjunkie. Däremot är jag en saltjunkie av rang... Framför allt chips och saltlakrits är SVÅRT att motstå.
När jag var liten älskade jag hockeypulver. Alla som växte upp på 80-talet vet nog vad jag menar... De där puckarna med lakritspulver som man la tungan i och lät pulvret smälta i munnen. Mmmmm. Jag vet inte riktigt vad det där pulvret innehöll, men att det var sunt tror jag ju inte... :-P
Men det är ju väldigt enkelt att göra eget sundare "hockeypulver"! Detta är mitt lördagsgodis ikväll!
Ingredienser:
Ca 1 msk lakritspulver
och 1 krm Himalayasalt
Gör så här:
Jag blandar helt enkelt bara lakritspulver och Himalayasalt, och sedan äter jag det med sked. Väldigt vuxet... :-P
När jag var liten älskade jag hockeypulver. Alla som växte upp på 80-talet vet nog vad jag menar... De där puckarna med lakritspulver som man la tungan i och lät pulvret smälta i munnen. Mmmmm. Jag vet inte riktigt vad det där pulvret innehöll, men att det var sunt tror jag ju inte... :-P
Men det är ju väldigt enkelt att göra eget sundare "hockeypulver"! Detta är mitt lördagsgodis ikväll!
Ingredienser:
Ca 1 msk lakritspulver
och 1 krm Himalayasalt
Gör så här:
Jag blandar helt enkelt bara lakritspulver och Himalayasalt, och sedan äter jag det med sked. Väldigt vuxet... :-P
Thursday, February 25, 2016
Köttfärsbiffar "extra allt"
...eller kylskåpsrensning kan de också kallas! Ett enkelt sätt att lura "grönsaksvägrande" barn (och vuxna!) att få i sig lite grönt, och snällt mot plånboken att spä ut färsbiffarna med mycket grönsaker! Men framför allt ett sätt att ta hand om grönsaksrester i kylskåpet och slippa kasta något. Väldigt gott blev det i alla fall, så här kommer receptet:
Ingredienser:
1 gul lök
1 morot
ca 50 g babyspenat
4-5 champinjoner
2 vitlöksklyftor
500 g köttfärs
2 ägg
salt och peppar
matfett att steka i
Gör så här:
Skala och grovhacka löken, skala och grovriv moroten och dela champinjonerna i mindre bitar. Lägg lök, morot, svamp och spenat i en köksmaskin och kör tills allt är finfördelat. Lägg i köttfärsen, äggen, pressad vitlök, salt och peppar och mixa ihop allt. Forma färsen till biffar och stek på medelvärme i 2-3 minuter på varje sida.
Ingredienser:
1 gul lök
1 morot
ca 50 g babyspenat
4-5 champinjoner
2 vitlöksklyftor
500 g köttfärs
2 ägg
salt och peppar
matfett att steka i
Gör så här:
Skala och grovhacka löken, skala och grovriv moroten och dela champinjonerna i mindre bitar. Lägg lök, morot, svamp och spenat i en köksmaskin och kör tills allt är finfördelat. Lägg i köttfärsen, äggen, pressad vitlök, salt och peppar och mixa ihop allt. Forma färsen till biffar och stek på medelvärme i 2-3 minuter på varje sida.
Tuesday, February 23, 2016
Vad blir det till middag? Vecka 8
Förra veckan blev inte riktigt som tänkt då hela familjen hade vinterkräksjukan de första dagarna... Det lagades med andra ord inte mycket mat så lite av förra veckans meny återanvänds denna veckan.
Måndag: Grön ärtsoppa med kokt ägg och knäckebröd
Tisdag: Kycklingfajitas och sallad
Onsdag: Stekt torskrom med kålrot, broccoli och majonnäs
Torsdag: Sötpotatisfrittata med knaperstekt bacon och avocado
Fredag: Chocolate chili med tortillachips och sallad
Lördag: Entrecôte med sötpotatis, gröna bönor och bearnaisesås
Söndag: Gulaschsoppa med valnötsbröd
Måndag: Grön ärtsoppa med kokt ägg och knäckebröd
Tisdag: Kycklingfajitas och sallad
Onsdag: Stekt torskrom med kålrot, broccoli och majonnäs
Torsdag: Sötpotatisfrittata med knaperstekt bacon och avocado
Fredag: Chocolate chili med tortillachips och sallad
Lördag: Entrecôte med sötpotatis, gröna bönor och bearnaisesås
Söndag: Gulaschsoppa med valnötsbröd
Sunday, February 14, 2016
Vad blir det till middag? Vecka 7
Vi reser bort i helgen, så denna veckans meny bli bara halv... På torsdagen blir det många timmar i bil, och vi tar med oss mat istället för att köpa något på vägen - det finns ju inte mycket "vägmat" att tillgå när man vill äta så rent som möjligt...
Måndag: Grön ärtsoppa med kokt ägg och valnötsbröd
Tisdag: Kycklingfajitas och sallad
Onsdag: Köttfärsbiffar med smörstekt vitkål
Torsdag: Köttfärsbiffar, sallad och valnötsbröd (färdkost)
Måndag: Grön ärtsoppa med kokt ägg och valnötsbröd
Tisdag: Kycklingfajitas och sallad
Onsdag: Köttfärsbiffar med smörstekt vitkål
Torsdag: Köttfärsbiffar, sallad och valnötsbröd (färdkost)
Wednesday, February 10, 2016
Vintersallad
Saftig och smakrik sallad med vackra färger!
Ingredienser:
Ca 5-6 blad purpurkål
1 äpple
1 apelsin
ca 1/2 dl russin
ca 1 dl valnötter
Gör så här:
Ta bort den grova stammen på kålen och grovhacka bladen. Skala apelsinen och dela klyftorna i mindre bitar. Grovhacka och torrosta valnötterna och riv äpplet. Blanda allt och låt stå en liten stund innan servering.
Ingredienser:
Ca 5-6 blad purpurkål
1 äpple
1 apelsin
ca 1/2 dl russin
ca 1 dl valnötter
Gör så här:
Ta bort den grova stammen på kålen och grovhacka bladen. Skala apelsinen och dela klyftorna i mindre bitar. Grovhacka och torrosta valnötterna och riv äpplet. Blanda allt och låt stå en liten stund innan servering.
Sunday, February 7, 2016
Vad blir det till middag? Vecka 6
Det är faktiskt ganska roligt att skriva veckomeny när man vet att andra också ska se den... Och det tvingar mig till mer variation än vad vi normalt brukar ha - väldigt bra! :-)
Här är vår meny vecka 6!
Måndag: Pannkakor med banan
Tisdag: Ugnsbakad sötpotatis med makrillsröra och sallad
Onsdag: Kycklinggryta
Torsdag: Tonfisksallad med knäckebröd
Fredag: Fläskfilégryta med blomkålsris
Lördag: Confiterade kycklinglår med sötpotatis, gröna bönor och sallad
Söndag: Chocolate chili med tortillachips och avocado
Här är vår meny vecka 6!
Måndag: Pannkakor med banan
Tisdag: Ugnsbakad sötpotatis med makrillsröra och sallad
Onsdag: Kycklinggryta
Torsdag: Tonfisksallad med knäckebröd
Fredag: Fläskfilégryta med blomkålsris
Lördag: Confiterade kycklinglår med sötpotatis, gröna bönor och sallad
Söndag: Chocolate chili med tortillachips och avocado
Friday, February 5, 2016
Aprikoschutney
Ingredienser:
Ca 2 msk kokosolja att steka i
1 gul lök
200 g torkade aprikoser (osvavlade)
1/2 - 1 röd chili (beroende på styrka)
Saften från 1-2 apelsiner (ca 1,5 dl)
Gör så här:
Finhacka lök, chili och aprikoser. Fräs löken i oljan tills den blir genomskinlig och rör sedan ner resten av ingredienserna. Låt koka på svag värme utan lock i ca 10 minuter.
Ca 2 msk kokosolja att steka i
1 gul lök
200 g torkade aprikoser (osvavlade)
1/2 - 1 röd chili (beroende på styrka)
Saften från 1-2 apelsiner (ca 1,5 dl)
Gör så här:
Finhacka lök, chili och aprikoser. Fräs löken i oljan tills den blir genomskinlig och rör sedan ner resten av ingredienserna. Låt koka på svag värme utan lock i ca 10 minuter.
Monday, February 1, 2016
Vad blir det till middag? Vecka 5
Meny vecka 5
Måndag: Tomatsoppa med kokt ägg och knäckebröd
Tisdag: Fiskbiffar med ugnsstekt kålrot, vitlöksmajonnäs och sallad
Onsdag: Kycklingfylld paprika med cashewtäcke och sallad
Torsdag: Grönsakswok med shiratakinudlar och stekta pilgrimsmusslor
Fredag: Biff picadillo med ugnsstekta sötpotatisklyftor och oliver
Lördag: Baconlindad fläskfilè med stekt haricot verts och syltlök
Söndag: Viltgryta med sötpotatismos och brysselkål
Måndag: Tomatsoppa med kokt ägg och knäckebröd
Tisdag: Fiskbiffar med ugnsstekt kålrot, vitlöksmajonnäs och sallad
Onsdag: Kycklingfylld paprika med cashewtäcke och sallad
Torsdag: Grönsakswok med shiratakinudlar och stekta pilgrimsmusslor
Fredag: Biff picadillo med ugnsstekta sötpotatisklyftor och oliver
Lördag: Baconlindad fläskfilè med stekt haricot verts och syltlök
Söndag: Viltgryta med sötpotatismos och brysselkål
Subscribe to:
Posts (Atom)