Wednesday, April 6, 2016

Köttfärsgratäng

Detta receptet kommer ursprungligen från Birgitta Höglunds paleoblogg, men hon har squash i sitt recept och eftersom det inte är säsong för det nu så ville jag inte använda det. Och när jag ändå började ändra i receptet så ändrade jag en del annat också... Kanongott blev det!

Ingredienser:

Köttfärsröra:
800 g köttfärs
2 gula lökar, finhackade
3 tomater, hackade
1 röd paprika, hackad
6 dl skivad svamp (jag hade 5 dl skogschampinjoner och 1 dl Karl Johan)
3 stora vitlöksklyftor, pressade
4 msk tomatpuré
1,5 msk paprikapulver
2 msk oregano
0,5 krm cayennepeppar
2 msk äppelcidervinäger
Havssalt
4 ägg

Majonnästäcke:

1 sats majonnäs
1 dl chilisås (gör t ex het tomatsalsa och mixa till slät sås med stavmixer)
1 tsk chiliflakes
1 msk paprikapulver
1 dl hackad persilja
Havssalt

Gör så här:

Majonnästäcke:
Rör samman alla ingredienser och smaka av så majonnäsen får den smak och styrka du vill ha.

Köttfärsröra:
Bryn köttfärs, svamp och lök i en stekgryta. Tillsätt paprika, tomat och tomatpuré, låt steka med en stund. Krydda med salt, paprikapulver, cayennepeppar, oregano och vinäger. Låt köttfärssåsen koka ihop på svag värme, gärna en timme eller mer. Dels blir den godare av att koka länge, och använder du en gjutjärnsgryta får du ett bra järntillskott i maten också.
Blanda ner äggen i köttfärsröran och häll ut röran i en stor ugnsfast form. Bred på majonnästäcket och gratinera i ugn på 175 grader i ca 30 minuter.
Köttfärsgratäng med vitkålssallad

No comments:

Post a Comment