Thursday, August 21, 2014

Syrad chilisås

Ingredienser:
ca 150 g chilifrukter av valfri styrka
45 g (2 msk) salt utan jod*
1 L vatten
Äppelcidervinäger
evt. plasthandskar vid hantering av starka chilifrukter...

Gör så här:
Koka upp vattnet med saltet och låt det koka utan lock i någon minut så att alla eventuella oönskade bakterier + klor från vattenverkens reningsprocesser försvinner. Låt det svalna.
Dela chilifrukterna på längden och stoppa ner dem i en rengjord glasburk. Jag steriliserar burken i ugnen, men det är egentligen inte nödvändigt. Häll det avsvalnade saltvattnet på chilifrukterna så att de täcks helt och lägg sedan en tyngd på toppen så att frukterna hålls nede under ytan (en liten plastpåse med vatten i, eller en steriliserad sten fungerar bra). Spara saltvattnet som blir över och häll i ytterligare om det behövs. Frukterna ska vara täckta av vatten hela tiden. Skruva inte åt locket för hårt - då kan det bli högt tryck när du ska öppna sen...
Låt stå övertäckt i rumstemperatur (ca 20-22 grader) i 10 dagar.
När 10 dagar har gått separerar man chilifrukter och saltvatten, och mixar sönder chilifrukterna med en stavmixer. Olika sorter har olika hårt skal, och ibland kan man få hålla på en stund. Tillsätt lite av saltvattenslagen och äppelcidervinäger för att få önskad såskonsistens och smak. Häll upp såsen på rengjorda (evt. steriliserade) småflaskor eller burkar och förvara svalt och mörkt.
Använd såsen som sambal oelek för att smaksätta köttfärsrätter och annat!

*Det är viktigt att saltet är jodfritt, eftersom jod tar död på bakterier och i en syrningskultur vill vi ju att de goda bakterierna ska växa och frodas! Av samma anledning är det viktigt att koka vattnet eftersom det ofta innehåller lite klor från vattenverkens reningsprocess, och klor är också bakteriedödande.
Hot hot hot!

2 comments:

  1. Replies
    1. Den bör hålla i upp till ett år i kylskåp. Jag kan i alla fall garantera att den håller en månad - så länge har jag haft min i kylen nu och både smak, lukt, färg och konsistens är helt lik som den var från början.

      Delete