Wednesday, March 16, 2016

Food before one is just for fun! Men sen då...?

BLW går ju ut på att låta barnet utforska och experimentera med matens olika former, smaker och konsistenser och i sin egen takt börja äta mer och mer fast föda. Man ska inte mata, utan barnet styr matintroduktionen helt och hållet själv.
Poängen är inte att barnet ska äta sig mätt på mat, utan amning (eller ersättning) är huvudnäringen hela det första året. "Food before one is just for fun" brukar man säga, och det är alltså viktigt att barnet får "leka med" och undersöka maten. Men när barnet har fyllt ett år, hur ska man tänka då? 

Om barnet fortfarande inte äter speciellt mycket mat, måste man då börja truga och tvinga för att se till att näringsbehovet täcks?

Det korta och enkla svaret är NEJ. Amningen (eller ersättningen) är fortfarande jätteviktig, och täcker en stor del av näringsbehovet.
Bild hämtad från Kellymom
Och det som är viktigast av allt är att se på barnets allmäntillstånd och tillväxt. Har du en pigg och glad unge som leker och busar, och som växer både på längd och i vikt (utan att stirra sig blind på "normalkurvor"!!!) - så har ni inte ett problem.

Bara fortsätt att erbjuda näringstät och varierad mat till varje måltid. Så länge något går ner, och framför allt om du fortfarande ammar - så behöver du som regel inte bekymra dig. Men försök att inte falla i fällan att bara servera sådant som du vet att barnet äter. Att bara äta gurka eller pasta (om man nu äter det) till varje måltid hjälper inte barnet att utveckla en sund inställning till mat, och det täcker inte näringsbehovet även om barnet äter mycket. Barnet styr vad och hur mycket hen äter - men du styr vad som serveras, och det är en jätteviktig poäng!

Bilden nedan visar olika stadier för mattillvänjning enligt WHO. Först när barnet är ca 3 år kan man börja förvänta att det äts hela portioner mat. Det är alltså ingen stress! Och om BVC hänger över dig som en hök (vissa gör visst det, själva har vi fått en öppen och positiv sköterska), och/eller du själv är orolig - så be dem ta ett blodprov på barnet för att undersöka vitaminer och mineraler. Visar det sig vara ett reellt problem, så tar man tag i det då, men man behöver inte göra det innan.
Bild hämtad från bloggen Amma vidare
Näringsberäkning av 500 ml bröstmjölk baserat på barn 12-23 månader
Lammkotlett!!

No comments:

Post a Comment