Tuesday, December 29, 2015

Näringstät mat till bebisar

Bebisar som inte äter gröt och välling, vad äter dom egentligen?

Vår dotter äter som tidigare nämnt enligt blw-metoden, och bara paleo-mat (+ smör). När hon var 6 månader  började jag med att erbjuda henne mat en gång per dag, men har nu (när hon är 9 månader) trappat upp till 3-4 gånger per dag. Däremellan ammar hon fritt, och uppskattningsvis får hon fortfarande 90-95% av sin näring från bröstmjölken. Det är först de senaste två veckorna som hon faktiskt har börjat få i sig en del annan mat. 
Eftersom det inte är några mängder mat som slinker ner i början när man ger mat enligt blw så har jag fokuserat på att den maten hon får ska vara så näringstät som möjligt. Ägg är supermat och det erbjuder jag varje dag i någon form. Ägg innehåller kompletta proteiner som kan utnyttjas av kroppen till nästan 100%, plus nyttigt fett, alla vitaminer och mineraler (utom C-vit), antioxidanter, kolin och kolesterol. Äggulan absoberas snabbt av kroppen och är en exceptionellt bra källa till alla vitaminer och mineraler som den växande bebisen behöver.
Annars får hon ofta lever, kött, många olika grönsaker och lite frukt. Jag använder ofta benbuljong i matlagningen för att berika maten med extra näring. Hon har hittills smakat på bland annat kalv, gris, kyckling, lamm, anka, torsk, röding, makrill, räkor, broccoli, brysselkål, kålrot, persiljerot, sötpotatis, palsternacka, morot, paprika, tomat, gurka, sallad, gröna bönor, ägg, majonnäs, surkål, vitkål, rödlök, citron, päron, äpple, clementin, kiwi, hallon, blåbär, kokosmjölk, olika nötter och frön (som jag bakar bröd av).... Jag kan hålla på en stund till - hon äter helt enkelt den maten som vi äter! Och hon smakar på allt, även om allt inte är lika uppskattat. Kryddstark mat, surkål, majonnäs, smör och kött i olika former är favoriterna!
Jag brukar bara lägga fram lite mat i taget, och bara det som jag tycker att hon ska äta först. Hon älskar t ex gurka (säkert skönt för gommen/tänderna), och lägger jag fram det direkt så tuggar hon mest på det. Gurka innehåller ju "ingenting" så det får hon som regel när hon inte längre visar intresse för den andra maten jag har lagt fram.

Ibland äter hon lite av allt jag lägger fram, andra dagar ratar hon allt utom grönsakerna, eller allt utom köttet. Hon har haft dagar då hon bara har ätit vitan på ägget och kyckling. Då behövde hon väl protein tänker jag. Eller så äter hon majonnäs med sked - och då är det nog fettet hon vill åt.
Jag litar på att hon faktiskt vet vad hennes kropp behöver, och så länge jag bara erbjuder bra mat så känner jag mig helt trygg på att hon får i sig alla näringsämnen hon ska ha. Min uppgift är att erbjuda så varierad och näringstät mat som möjligt till henne, resten sköter hon själv!
Barn kan det här med att lyssna på sina kroppar, vara i nuet och följa sina känslor. De är faktiskt (minst) tusen gånger bättre på det än vi vuxna!
Supermat till min superbebis: surkål, leverpastej och ägg (och gurka)!

No comments:

Post a Comment