Wednesday, March 18, 2015

Supermat för fertilitet och graviditet: Ägg

Ägg är verkligen supermat i ordets rätta bemärkelse! 
Det innehåller nästan allt som kroppen behöver - förutom C-vitamin. Ägg innehåller kompletta proteiner som kan utnyttjas av kroppen till nästan 100%, nyttigt fett, alla vitaminer och mineraler (utom C-vit), antioxidanter, kolin och kolesterol. Det är väl kanske inte så konstigt att det är så näringstätt egentligen – innehållet i ett ägg ska ju kunna utvecklas till att bli en kyckling utan annan tillsättning än värme från den ruvande hönsmamman!
Så ät ägg varje dag för att få i dig massa näring, protein och fett. Själv brukar jag äta minst 3 ägg om dagen - ett rått ägg i min paleo kaffe latte (som under graviditeten har varit mer kokosolja, ägg och hett vatten med lite kaffesmak, än kaffe med kokosolja och ägg), och ett eller två kokta ägg som mellanmål under dagen. Plus att jag använder mycket ägg i både bakning och matlagning.
Olika näringsämnen tillgodogörs olika bra i kroppen beroende på hur man behandlar ägget innan man äter det - så variera mellan rått, kokt och stekt! Speciellt gulan är bra att äta rå. Och välj alltid ekologiska ägg. Ägg från hönor som har fått gå ute och sprätta i frihet innehåller mer D-vitamin och mer omega-3 än konventionella ägg, plus att det handlar om djurens välfärd...

Några komponenter i ägg är speciellt viktiga för gravida:
Kolin
Det mesta av proteinet i ägg finns i vitan, medan gulan är proppfull av nyttiga fettsyror, vitaminer och mineraler. I gulan finns speciellt det vattenlösliga essentiella näringsämnet kolin, som är avgörande för utvecklingen av hjärna och nervsystem. Den mänskliga hjärnan utvecklas som mest i fostrets tredje trimester och fram till ca 5 års ålder. Ammande mödrar blir därför i många länder rekommenderade att äta MYCKET ägg även i den första amningstiden. Mängden kolin i bröstmjölken är direkt relaterad till mammans intag via kosten.
Kolin hjälper också kroppen att bryta ner och absorbera de viktiga fettlösliga vitaminerma A, D, E och K. Alla dessa ämnen finns i ägg – i perfekta förhållanden till varandra!
Brist på kolin under graviditeten kan leda till att barnet senare får inlärningssvårigheter, minnesproblem och det kan också ge neuralrörsdefekter. Folat är väl annars det B-vitamin som är mest känt för att förhindra neuralrörsdefekter, men folat och kolin arbetar tätt tillsammans och bägge är viktiga.
 
Kolesterol:
Kolesterol, som är en typ av fett, är en av de allra viktigaste substanserna i kroppen. Inget kolesterol = inget liv. Helt enkelt. Det kolesterol vi äter har bara en viss betydelse för kolesterolhalten i blodet. Kolesterol bildas nämligen automatiskt av kroppen. Och ju mindre kolesterol vi får i oss via maten, desto mer verkar kroppen producera själv – eftersom kroppen inte kan fungera utan kolesterol.
En gravid kvinna har som regel skyhögt kolesterol - för det är livsviktigt för fostrets utveckling. Nivåerna ökar under andra trimestern, och är som regel högst under tredje trimestern – när bebisens hjärna utvecklas som mest. För det är huvudsakligen hjärnan som behöver kolesterolet.
Bröstmjölk innehåller rikliga mängder med kolesterol, och ca 4-6 veckor efter förlossningen brukar den ammande mammans kolesterolnivåer vara tillbaka till normalt igen. Bebisen har fått allt det viktiga kolesterolet. Naturen är finurlig :-)
Lågt kolesterol hos gravida kan hindra hjärnans utveckling hos fostret, och det är därför väldigt viktigt att sluta med eventuella kolesterolmediciner innan man blir gravid.

Ägg (gula) är också perfekt som bebisens första mat:
Äggvitan är lite svårare för matsmältningssystemet att hantera (och man bör vänta med att introducera vitan tills barnet blivit ca 1 år), men gulan absoberas snabbt av kroppen och är en exceptionellt bra källa till alla vitaminer och mineraler som den växande bebisen behöver.

Några äggrecept från bloggen:
Chokladsmoothie
Skotska ägg
Omelett
Grön äggröra
Sötpotatisfrittata
Gröt
Majonnäs
Kokosglass
Bananpannkakor
Ägg från egna, ekologiska utehönor - min vardagslyx!!
Näringsvärde i ett ägg, RDI för gravida kvinnor
Från matkalkyl.se
Källor/Om du vill läsa mer:
Chris Kresser
Ancestralize me
Mercola.com
Wikipedia
Michaelis, Kristen: "Beautiful Babies - nutrition for fertility, pregnancy, breastfeeding & baby's first foods"
Emch, Peggy: "Primal Moms Look Good Naked"
Plack, Nina: "Real Food for Mother and Baby - the fertility diet, eating for two and baby's first foods"
Asprey, Dave & Lana: "The Better Baby Book - how to have a healthier, smarter, happier baby"

No comments:

Post a Comment