Saturday, March 7, 2015

Supermat för fertilitet och graviditet: Benbuljong (gelatin)

Det bästa sättet att få i sig gelatin på är genom benbuljong som man kokar på ben från gräsbetesdjur. Då får man dessutom massa nyttiga mineraler på köpet! Man kan dricka buljongen som den är, som ett kosttillskott - eller så kan man med fördel använda den som bas i soppor, grytor och såser. I alla mina sopp- och grytrecept där det står att jag använder buljong - så är det benbuljong jag menar.
Mitt recept på benbuljong kommer här i bloggen så småningom - men under tiden kan man få i sig gelatin genom blåbärssaften jag bloggade om för ett tag sedan.

Mineraler:
Benbuljong är en av de bästa källorna till kalcium.  Kalciumet som finns i benbuljong är dessutom väldigt lättupptagligt för kroppen (i motsättning till kalcium i mjölkprodukter...). Förutom kalcium innehåller benbuljong också bland annat magnesium, fosfor och massor av viktiga spårämnen.

Gelatin:
Gelatin är detsamma som delvis nedbrutet kollagen, och kollagen är ett protein som huvudsakligen finns i ben och brosk. Gelatin är något som bindväven i kroppen behöver för att bygga starka och rörliga leder och kroppen behöver det också för att bygga muskler. Gelatin/kollagen är dessutom kroppens naturliga skönhetsmedel - det bygger upp våra celler inifrån, och är viktigt för starka naglar, glansfullt hår och färre rynkor. Det motverkar också hudbristningar, hängbröst och celluliter, och är väldigt bra för tarmfloran.
Gelatinet innehåller två viktiga aminosyror - glycin och prolin - som vi inte får i oss speciellt mycket av när vi bara äter muskelkött. Dessa två aminosyror är de som hjälper oss att bygga upp hud, hår och naglar - och dessutom är de viktiga för optimalt fungerande immunsystem. De hjälper oss också att reglera vikten. Glycin är anti-inflammatorisk och kan hjälpa kroppens sårläkning, och det kan också hjälpa oss att få bättre sömn.

Benbuljong är med andra ord verkligen supermat (för alla!)!! Men extra bra är det för gravida och ammande kvinnor och fostret i magen.

Benbuljong och graviditet:
 • Om man mår illa tidigt i graviditeten så kan det bero på proteinbrist i kroppen - men protein kan ju vara svårt att få i sig om man redan mår dåligt. Benbuljong ger kroppen bra protein i en lätt form.
 • Ett regelbundet intag av benbuljong under graviditeten gör att risken för hudbristningar kraftigt minskar. Det hjälper inte att smörja huden på utsidan, det är på insidan som bristningarna startar. Gelatin och fett hjälper kroppen att töja huden så mycket som behövs utan att den behöver spricka.
 • Benbuljong kan eventuellt också minska smärta/problem med foglossning, då lederna smörjs med hjälp av gelatinet.
 • Benbuljong innehåller stora mängder kalcium som är speciellt viktigt för fostret i tredje trimestern när benmassan byggs upp. Får inte mamman tillräckligt med kalcium genom kosten så tar barnet kalcium från mammans benmassa istället - och därmed kan man faktiskt vara benskör som en åldring när graviditeten och amningsperioden är över.
 • Benbuljong innehåller också mycket andra mineraler och spårämnen som är viktigt att få tillräckligt av under en graviditet för att bygga ett starkt och friskt barn. 
 • Benbuljong är även väldigt bra efter en förlossning - dels för att hjälpa sårläkningen där moderkakan har suttit (och andra eventuella sår man har fått) och dels för att man enkelt får i sig mycket näring via benbuljong som är väldigt bra när man ammar.
Kort sammanfattning, som beskriver fördelarna med benbuljong:
 • Läkande för mage och tarm och främjar god matsmältning
 • Bättrar sömnen
 • Infektions- och inflammationshämmande
 • Bygger upp bindväv i kroppen
 • Minskar ledvärk
 • Innehåller gelatin och kollagen som är bra för hud, hår och naglar
 • Innehåller mänder av mineraler (magnesium och kalcium!) som är lättupptagligt för kroppen och främjar starkt skelett och starka tänder
 • Innehåller aminosyrorna glycin och prolin, som hjälper till med sårläkning och att läka en inflammerad tarm
Källor/Om du vill läsa mer: 
Michaelis, Kristen: "Beautiful Babies - nutrition for fertility, pregnancy, breastfeeding & baby's first foods"
Emch, Peggy: "Primal Moms Look Good Naked"
Plack, Nina: "Real Food for Mother and Baby - the fertility diet, eating for two and baby's first foods"
Lossius, Sara; Paleo - sunnere, sterkere og slankere med en naturlig livsstil  
Kraftmamma
Nourished Kitchen
Underground Wellness
Mercola.com
Sweet Beet & Green Bean
Wellness Mama

Gelatinrik benbuljong
Bilden är lånad från Sweet Beet & Green Bean

No comments:

Post a Comment