Thursday, October 30, 2014

Kryddig chokladfudge

Detta receptet kommer från Mary Shenouda - the Paleo Chef. Ingredienserna låter kanske konstiga - men prova ändå, jag lovar att det blir gott! Och varje ingrediens finns med av en anledning - de är alla bra för dig. Det är därför hon kallar det "functional candy".
Tahini innehåller bland annat stora mängder B1, kalcium, magnesium, zink och järn.  Gurkmeja är bland annat antiinflammatoriskt, kanel balanserar blodsockret och är en antioxidant och cayennepeppar är både en afrodisiak och ökar blodcirkulationen i kroppen. Maca är också en afrodisiak, och sägs öka fertiliteten. Kakao innehåller mängder med mineraler och är också en kraftig antioxidant. Tahini (som görs på sesamfrö), innehåller också mängder med mineraler (bl a mycket kalcium), och massa nyttigt fett. Och smör/ghee innehåller ju också nyttigt fett. Honung är en antioxidant, och fungerar också som antibiotika.
Detta är inte bara godis, det är nyttigt godis. Som man med gott samvete kan äta varje dag. Yay!

Ingredienser, ca 50 bitar:
Drygt 2 dl tahini (1 cup = 2,36 dl)
Drygt 2 dl smör/ghee (helst från gräsbetesdjur) (1 cup = 2,36 dl)
Drygt 0,5 dl kakao (1/4 cup = 0,59 dl)
1 msk gurkmeja
0,5 msk kanel
0,5 msk maca (jag uteslöt detta, eftersom jag inte hade det hemma)
0,5-1 msk honung
1 tsk cayennepulver (det blir starkt, ta mindre om du är känslig för styrka)
1 tsk vaniljpulver
evt. 1 msk nymalt kaffepulver (jag hade kaffepulver i halva satsen, blev gott både med och utan!)

Gör så här:
Smält smöret/gheen i en kastrull och rör in tahinin och honungen så att det blandas ordentligt. Tillsätt sedan alla övriga ingredienser och rör ihop. Du har nu en väldigt god chokladsås - smaka! :-)
Häll chokladsåsen i ischokladsformar, eller iskubsformar i silikon. Ställ i frysen och vänta i några timmar. Ät en bit, eller tre, varje dag. Det gör jag. :-)

No comments:

Post a Comment