Sunday, June 16, 2013

Egen majonnäs på 5 minuter med stavmixer

Det tar längre tid än man tror för ett kylskåpskallt ägg att nå rumstemperatur... Så därför är det bättre att förvara sin matolja i kylskåpet, där man har dijonsenap, ägg och vinäger.  Då kan man alltid lätt slänga ihop sin egen majonnäs! För ett av trixet när man gör egen majo är att alla ingredienser ska hålla samma temperatur, och det är ganska viktigt har vi märkt... En annan sak som är viktig är att oljan man använder ska ha en neutral smak. Olivolja, eller kallpressad rapsolja rekommenderas INTE.
Smaksätt majonnäsen med vad du vill för att passa maten du serverar; dragon, chili, vitlök, citron...

Ingredienser:
1 ägg (eller två äggulor)
1 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 - 2,5 dl neutral matolja

Gör så här:
Se till att alla ingredienser har samma temperatur, annars är risken stor att majonnäsen skär sig. Mät upp alla ingredienser i en hög skål. Stoppa ner stavmixern längst ner i botten och kör på högsta effekt, höj sakta stavmixern upp mot ytan.

Här kryddad med dragon

2 comments:

  1. Vilken neutral olja använder Du? Undrar Lena i Falkenberg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Lena i Falkenberg :-)
      Jag använder rapsolja - men inte den kallpressade utan den raffinerade som är helt neutral i smaken. Jordnötsolja har vi testat att använda någon gång också, och det fungerar också bra!

      Delete