Monday, March 6, 2017

Ostgratinerad spaghettipumpa

Spaghettipumpa, eller spaghettisquash som det också kallas, innehåller bara 7 g kolhydrater per 100 g, och är därför ett bra alternativ om man vill hålla nere kolhydraterna. Pumpan har en lite nötaktig smak och är väääääldigt god enligt mig. Relativt lätt att odla är den med, och om man lagrar den i rätt temperatur (inte för kallt!! - ca 12-15 grader) så kan den ligga i flera månader. Perfekt vintermat alltså!
Detta recept är inte paleo, då det innehåller både grädde och ost, men det var riktigt, riktigt gott och jag kommer helt klart att göra om det. Perfekt både som vegetarisk huvudrätt eller som ett tillbehör till kött. Jag har hittat receptet hos Peas & Crayons.

Ingredienser, ca 4 port.:
1 spaghettipumpa (ca 1,5-2 kg)
2 stora klyftor vitlök
1 msk olivolja
150 g färsk spenat, hackad
1,5 dl grädde
2-3 msk Philadelphia
2 dl riven parmesanost
salt och vitpeppar
ca 200 g skivad mozarella till topping

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela pumpan på längden, och kärna ur den (spara gärna kärnorna, de är goda att rosta!). Skalet på spaghettipumpa är HÅRT, och det är näst intill livsfarligt att försöka dela den - men det går lättare om man först mikrar den i 3-5 minuter så att den mjuknar något.
Pensla köttsidorna av pumpahalvorna med lite olivolja och lägg sedan halvorna med köttsidan nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt. Ugnsbaka i ca 30-45 minuter (eller tills pumpaköttet är mjukt). Ta ut och låt svalna. När pumpan har svalnat såpass så att den går att hantera så skrapar man loss pumpaköttet med en gaffel så att det blir som spaghettitrådar (därav namnet...). Töm skalen så gott det går och lägg pumpaköttet i en skål.
Under tiden som pumpan är i ugnen så förbereder man såsen: Finhacka vitlöken och fräs den i lite olivolja i en kastrull. Tillsätt spenaten, grädden, Philadelphiaosten och parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.
Blanda såsen med pumpaköttet och fyll skalen med röran. Toppa med skivad mozarella, och evt. mer parmesan och baka i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter - eller tills osten börjar få fin färg. Kanongott!

No comments:

Post a Comment