Saturday, September 3, 2016

Ketchup

Vi har inte odlat så mycket i år som vi brukar, eftersom vi flyttade i våras. Men ett litet tillfälligt växthus med tomat, paprika och gurka har vi ändå haft. Och därinne växer det så det knakar, så nu har vi mer tomater än vi klarar att äta. Med utgångspunkt i Tarek Taylors recept så gjorde jag därför ketchup på egenodlade tomater idag. Blev jättegott och känns fantastiskt bra att ha i kylskåpet när "ketchupbehovet" kommer nästa gång!

Ingredienser:
1400 g solmogna tomater
2 vitlöksklyftor
1 medelstor gul lök
1,5 dl honung
2 dl tomatpuré
0,75 dl ättika (12%)
1,5 tsk salt

Gör så här:
Skålla tomaterna och dra av skinnet. Hacka tomater, lök och vitlök grovt och lägg i en tjockbottnad kastrull tillsammans med honung, ättika, tomatpuré och salt. Koka upp och låt koka på medelhög värme i drygt 30 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
Sterilisera under tiden glasburkar/flaskor att hälla upp ketchupen på när den är färdig. Det görs enklast genom att ställa noga rengjorda burkar/flaskor på en plåt. Lägg locken på samma plåt och ställ in i ugnen. Sätt på ugnen på 100 grader, och när den har nått rätt temperatur så ska burkarna stå inne i 15 minuter. Glöm bara inte att använda grytlappar när du sedan hanterar burkar och lock...
När ketchupen har kokat färdig så mixas den med stavmixer tills den blir helt slät, sedan är det bara att hälla upp på burkar! Ketchupen håller i upp till ett år i kylskåp.

No comments:

Post a Comment