Wednesday, July 15, 2015

Minutbröd

Jag använder sällan mikrovågsugn, dels för att jag inbillar mig att det inte är bra med mikrovågorna och dels för att jag inte tycker att mikrovågsvärmd mat är speciellt god. Men ibland är det ju himla smidigt ändå. Om man har bråttom och är hungrig så är här ett snabbt och enkelt bröd som bakas i mikron. Receptet är hittat på en amerikansk sida en gång i tiden, men jag minns inte vilken.
Linfrömjölet ger brödet mer fasthet än vad som är vanligt i lchf/paleobröd. Det går att byta ut hälften av linfrömjölet mot sesammjöl eller mandelmjöl också. Vi har även provat med bara mandelmjöl - det funkar men brödet blir inte så fast, och det är svårt att bre något pålägg på.

Ingredienser:
2 msk smält ghee/smör (evt. olja för helt mjölkfritt)
1 extra stort ägg
4 msk linfrömjöl
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt

Gör så här: 
Smält smöret och blanda ihop alla ingredienser. Häll i en mikrovågssäker skål/form (vi använder en som är ca 16*8cm och ca 5 cm hög). Mikra på full effekt i ca 1 minut - tills smeten i mitten är fast. Brödet sväller en del i mikron. Låt brödet stå i skålen i ca 1 minut för att "sätta sig" och vänd sedan ut det på ett galler för att svalna lite. När det har svalnat är det bara att skära brödet mitt itu och vips så har du två fina brödskivor!

2 comments:

 1. Tack för en mycket fin blogg! Den här sidan hamnar i listan på sådana jag kikar in på dagligen. (:
  Kram!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack själv! Jag blir alltid lika glad när jag får så fina kommentarer :-)

   Delete