Sunday, May 25, 2014
Det är nässelsäsong!
Nässlor kan bland annat användas på samma sätt som spenat eller mangold. Några fler tips kommer här:
Nässelpulver är ett fantastiskt multivitaminpulver som kan användas hela vintern, när tillgången till färska nässlor är borta. Torka först nässlorna i några dagar, och mal dem sedan till pulver i en köksmaskin. Använd sedan pulvret i bröd, knäckebröd, smoothies, soppor mm.
Nässelsoppa har jag recept på här.
Nässelte
25 g späda nässelblad
5 dl vatten
Skölj nässlorna. Koka upp vattnet och lägg i nässlorna, sänk värmen så att det bara sjuder. Låt sjuda i ca 10 minuter.
En liten varning: Man ska inte ska överkonsumera nässlor. Precis som mangold, rödbetor och spenat innehåller de mycket nitrater som kan vara skadligt att äta i stora mängder. Det gäller framför allt nässlor som har vuxit i rikt kvävegödslad mark/nära gödselstackar.
No comments:
Post a Comment