Thursday, August 4, 2016

Olivnötfärsbiffar med rödbetsmos

Detta receptet kommer från Annika Sjöös bok "Paleo 30 dagar". Vi gjorde några små ändringar, och la till grönkålschips som tillbehör - något som enligt mig höjde rätten flera snäpp. Krispiga, salta grönkålschips och lite sötaktigt rödbetsmos var en perfekt kombination - både i färg och smak!

Olivnötfärsbiffar:
800 g nötfärs
2 ägg
1 rödlök
1 dl urkärnade gröna oliver
salt
peppar
ghee/smör att steka i

Rödbetsmos:
6 stora rödbetor
(evt.) smör eller ghee
salt

Grönkålschips
Grönkål
Olja (smält neutral kokosolja eller rapsolja)
salt

GÖR SÅ HÄR:

Olivnötfärsbiffar:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda nötfärsen med äggen, salta och peppra efter smak. Grovhacka lök och oliver och blanda ner. Forma ca 12 biffar och stek dem på ganska hög värme i några minuter. Lägg dem sedan i en ugnsform och ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Häll stekfettet som är kvar i stekpannan över biffarna.

Rödbetsmos:
Skala rödbetorna och dela dem i mindre bitar. Koka tills de är mjuka. Häll av vattnet och mixa rödbetorna till mos med stavmixer, tillsätt smör/ghee och salt efter egen smak.

Grönkålschips:
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj eventuellt grönkålen, men var sedan noga med att torka den igen - fuktig grönkål blir inte krispig i ugnen. Skär bort stammen och skär sedan grönkålen i mindre bitar. Lägg bitarna i en bunke, ringla över lite olja och "gojsa" runt oljan ordentligt (det går också bra att använda en plastpåse). Lägg sedan upp chipsen ett och ett (viktigt att de inte ligger på varandra - då blir de inte krispiga) på en bakplåtspappersklädd plåt och salta försiktigt. Sätt in i ugnen i 8-10 minuter - när de börjar ändra färg så är de färdiga. Passa noga, för det går snabbt att bränna/förstöra en hel plåt. Och det är ju synd, för det är vansinnigt gott... :-)

No comments:

Post a Comment