Friday, December 23, 2016

Julgodis LCHF och paleo

Här har jag samlat alla mina julgodisrecept för att det ska bli lättare att hitta! Kanske lite i senaste laget, men några av recepten går väldigt fort att göra, så ni hinner om ni vill - och om ni sitter sysslolösa så här dagen före julafton... :-P

God jul till er alla :-)

Carob-kola (LCHF)
Lakrits-ischoklad (LCHF/Paleo)
Saffranspannacotta (LCHF/Paleo)
Pepparkaksmandlar (LCHF/Paleo)
Fudge (LCHF/Paleo)
Smörkola (LCHF)
Ischoklad (LCHF/Paleo)
Fikonbollar (Paleo)
Lussekatter (LCHF/Paleo)
Pepparkakor (LCHF/Paleo)

Wednesday, December 21, 2016

Carobkola - Smörkola utan sötningsmedel

Både vaniljpulver och carobpulver tillför lite naturlig sötma, så jag provade att göra en sats smörkola helt utan andra sötningsmedel än dessa kryddor. Det blev förvånansvärt bra tycker jag! Kolorna funkar alldeles utmärkt att äta som de är, men tycker man ändå att det blir för lite sötma så rekommenderar jag att äta dem tillsammans med mina vanliga smörkolor (som jag numera tycker är alldeles för söta...).

Ingredienser:
50 g smör
1,5 dl grädde
1 tsk vaniljpulver
1 tsk carobpulver

Gör så här:
Mät upp alla ingredienser i en liten kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan sjuda på svag värme i 15-20 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Kolan är färdig när den har blivit tjock och trögflytande. Häll upp i knäckformar och ställ i kylen.
Carobkola + smörkola = GOTT!
 
 

Lakrits-ischoklad

Ingredienser:
50 g kakaosmör
30 g kokosolja
1 msk carobpulver
1 msk kakaopulver
1 msk lakritspulver
1 msk honung (eller annan valfri sötning)

Gör så här: 
Smält ihop alla ingredienser under omrörning över vattenbad. Häll/sleva upp i små knäckformar eller ischokladformar och ställ kallt i minst 30 minuter. Pudra över mer lakritspulver och lite salt innan servering. Mums!

Thursday, December 15, 2016

Saffranspannacotta

En efterrätt som passar bra så här i jultider! Och lika gott med kokosmjölk som med grädde :-)

Ingredienser:
2,5 dl kokosmjölk eller grädde
1 pkt saffran (0,5 g)
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk sukrin (eller annan sötning)
1,5 gelatinblad

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp kokosmjölken/grädden under omrörning tillsammans med saffran, vaniljpulver och sötning. Låt sjuda en liten stund så att saffranet löses upp och smakerna kommer fram ordentligt. Ta bort kastrullen från plattan. Krama ur gelatinbladen och rör tills de har smält helt. Häll upp i fina glas eller skålar och ställ kallt i minst 4 timmar.
Garnera till exempel med granatäpple till serveringen, det passar väldigt bra både färg- och smakmässigt!

Tuesday, December 13, 2016

Varm choklad

Varm choklad på äggmjölk. Väldigt gott och mättande! Tycker man att det blir för mycket/för mäktigt så går det alldeles utmärkt att kyla och sedan micra/värma upp drycken igen! Min syster, som jobbar natt, har det här som "nattmat" - det ger bra energi och mättnad när man inte är sugen på mat men ändå behöver något.

Ingredienser:
1 ägg
ca 70 g smör (rumstempererat/smält)
2-3 msk kokosolja
2 msk kakaopulver
sötning efter smak (sukrin/stevia/honung/kokossocker etc. efter smak och behag. Mängd också efter smak och behag. Men någon form av sötning behövs.)
ca 2 dl hett vatten

Gör så här:
Blanda ihop ägg, smör, kokosolja, kakaopulver och sötning med stavmixer. Tillsätt hett vatten.